Preparate din Peste

Marinada care transformă peștele într-o delicatesă în doar 90 de minute!

 

 

 

 

Peștele marinat sau marinata de pește, așa cum o numesc pescarii dobrogeni, este un preparat sănătos, foarte hrănitor, pe care îl poți servi în orice moment al zilei. Se prepară rapid și o poți păstra mai mult timp dacă o conservi bine.

Timp de preparare

30 min

 

Ingrediente:

– 6 pești medii,

300 ml apa,

120 ml oțet,

60 ml ulei,

sare, piper boabe,

1 ceapă mare,

2 foi de dafin

 

Mod de preparare:

Curată bine peștii, apoi tăie-i fileuri micuțe. Pune la fiert într-o cratiță mai mare ceapă tăiată julien, apa, oțetul, uleiul, foile de dafin, piperul, o lingură cu vârf de sare și lasă-le pe foc aproximativ 6 minute.

După ce se răcește compoziția, toarn-o peste pește și amestecă bine. Pune marinata în borcane vidate sau într-un recipient care se închide ermetic și lasă-o la macerat aproximativ șase zile. Acesta este și secretul: timpul de conservare. Pescarii recomandă o săptămână, și nu mai puțin.

Marinata de pește cu oțet se servește rece, ca aperitiv.

Specialistii considera ca pestele este o parte foarte importanta a unei diete sanatoase. Pestele si fructele de mare sunt importante pentru sanatate, intrucat contin un lant lung de grasimi omega-3 si sunt bogate in substante nutritive cum ar fi vitamina D si seleniu, au un continut ridicat de proteine si scazut in grasimi saturate.

Exista dovezi puternice ca includerea in alimentatie a pestelui sau a uleiului de peste ajuta la mentinerea sanatatii inimii si vaselor de sange. O analiza a mai multor studii indica faptul ca introducerea in dieta pe parcursul unei saptamani a 60-90 grame de peste gras (somon, hering, macrou, ansoua sau sardine) reduce cu pana la 36% riscul de deces din cauza unor boli de inima.

Pestele, ca parte a alimentatiei, poate lupta impotriva bolilor de inima in mai multe moduri. Grasimile omega-3 din peste protejeaza inima impotriva dezvoltarii tulburarilor de ritm cardiac. Acestea ajuta la scaderea tensiunii arteriale, a frecventei cardiace, imbunatatesc functia vaselor sanguine si dozele mai mari scad trigliceridele si diminueaza inflamatia. Exista dovezi atat de puternice si coerente privind aceste beneficii, incat, specialistii recomanda ca toti oamenii sa consume peste de doua ori pe saptamana.

Din pacate, destul de putine persoane tin cont de aceste sfaturi. Unii nu agreaza pestele, iar in cazul altora, consumul redus este cauzat de perceptiile legate de cost, accesul dificil la magazinele care vand peste si incertitudinea cu privire la modul de a pregati sau gati pestele. Altii se tem de reactiile asupra organismului a mercurului, reziduurilor de pesticide, toxinelor care pot fi prezente in fructe de mare si peste.

 

Pofta buna!

 

Sursa: SuntGospodina