Marmelada este un desert care se face din fructele mai puțin arătoase. Se face aproape din orice fructe: mere, pere, gutui, prune, portocale sau toate la un loc. Se face simplu, însă necesită timp și atenție.
Ingrediente:
- 4 kg de mere roșii
- 550 g de zahăr – mie imi place s-o fac ușor acrișoară. Dacă o vrei mai dulce, pune mai mult zahăr.
- 1.2 l de apă
Mod de preparare:
Spălăm merele bine.
Merele se spală și se taie în bucăți mari care se pun la fiert cu apă, după care se strecoară și se adaugă zahărul în piureul rezultat.
Din momentul în care am adăugat zahărul, se pune un capac, se dă focul la minim și timp de vreo 4 ore piureul se lasă la fiert și se amestecă continuu, până s-a închis la culoare.
Compoziția trebuie să fie tare și să nu curgă de pe lingură. O turnăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt astfel încât să aibă o înălțime de 2 cm.
O băgăm la cuptor la 90 de grade cu ușa întredeschisă pentru 10-15 minute, atât cât să prindă o pojghiță.
O lăsăm la răcit după care o putem tăia. Se poate păstra la frigider învelită în hârtie de copt până la 3 luni.
Pofta bună!