Rulouri de şuncă
Frecaţi 150 g unt cu 5 gălbenuşuri şi 100 g de făină. Întindeţi o foaie şi aşezaţi-o într-o tavă mare. Coaceţi-o până când îşi schimbă culoarea în galben pal. Amestecaţi şunca tocată mărunt cu 2 linguri de smântână şi 2 linguri de parmezan ras. Împrăştiaţi amestecul de şuncă pe aluat şi continuaţi să-l coaceţi mai departe, pentru câteva minute. Scoateţi din cuptor şi rulaţi foaia ca o ruladă. Presăraţi brânză (parmezan) rasă pe deasupra. Coaceţi mai departe pentru câteva minute. Se taie în felii groase cât degetul şi se serveşte caldă.
Budincă de creier
Înainte de preparare, ţineţi creierul de viţel sau vită în apă rece timp de cel puţin 1 / 2 oră. Curăţaţi-l de cheagurile de sânge, apoi fierbeţi-l în apă fierbinte. Scoateţi membrana de pe creier. Amestecaţi pasta obţinută cu 1 1 / 2 linguri de unt, apoi adăugaţi 5 gălbenuşuri, un pic de sare, albuşurile de ou bătute spumă şi pesmet înmuiat cât se cuprinde într-un sfert de litru de lapte pentru a forma o pastă de consistentă moale. Se amestecă uşor. Ungeţi o formă mica, turnaţi compoziţia obţinută şi daţi la cuptor la temperatură medie, timp de aproape 45 de minute, până când se rumeneşte. Când e gata, răsturnaţi budinca pe un platou şi feliaţi-o pentru servire.
Sărmăluţe în foi de viţă
Tocaţi în cantităţi egale carne de vită şi de porc, adăugând la sfârşit o felie de pâine înmuiată şi stoarsă. Separat, se prăjeşte o ceapă în untură, se adaugă orezul, se prăjeşte puţin, apoi se adaugă puţină apă şi se fierbe în continuare cam 5 minute. Se amestecă apoi cu carnea, se adaugă sare şi piper. Faceţi rulouri mici, pe care le înveliţi în frunze de viţă. Aşezaţi sărmăluţele într-o cratiţă, adăugaţi apă, sos de roşii, şi o lingură de untură şi sare. Sau puteţi face un sos din untură şi făină, cu adaos de apă, pe care-l turnaţi peste sărmăluţe şi lăsaţi să fiarbă. Se servesc cu smântână.
Rulouri de carne
Se pregătesc felii mari, subţiri de carne de porc sau viţel, se bate cu ciocanul de şniţele, după care se presară cu sare şi piper. Rulaţi bucăţile de carne folosind în interiorul ruloului ouă fierte tari decojite. Leagaţi fiecare rulou cu sfoară. Puneţi rulourile într-o tavă, adăugaţi untură şi apă caldă daţi-o la cuptor la temperatură medie. Ungeţi rulourile din când în când cu sosul din tavă. După ce s-au răcit, îndepărtaţi sfoara, feliaţi şi aranjaţi rulourile în mijlocul unui un platou. Garnisiţi cu piure de cartofi.
Gâscă cu castane
Pentru a face o friptură gustoasă şi fragedă, ţineţi gâsca curăţată în apă sărată peste noapte. Dimineaţa, pregătiţi mai întâi castanele pentru umplut. Tăiaţi un X în castane după care le fierbeţi în apă fierbinte timp de 45 de minute. Apoi îndepărtaţi coaja exterioară şi interioară. În timp ce castane se fierb, prăjiţi ficatul de gâscă cu pielea grasă de la nivelul gâtului (tăiata în bucăţi mici) şi grăsime. Adăugaţi puţină apă, îndepărtaţi ficatul şi radeţi două mere mari în sos. Tocaţi mărunt ficatul şi bucăţile mici de piele rămase în urma prăjirii, apoi le amestecaţi cu sosul şi jumătate din castane, mărunţite în prealabil. Umpleţi gâsca cu acest amestec. Coaseţi gâscă după care o puneţi la cuptor într-o tavă cu puţină grăsime şi restul de castane. Lăsaţi-o la cuptor până când gâsca e pătrunsă bine. Se tăie în bucăţi şi se serveşte, cu umplutură şi sos.
Prăjitură cu foi de napolitane „Martha”
Pentru cremă: Faceţi un sos de caramel din 300 g de zahăr, amestecat cu 150 g nuci. Turnaţi pe un platou uns şi lăsaţi şa se răcească. După ce s-a răcit, rupeţi caramelul în bucăţi mici. În timp ce se răceşte caramelul, amestecaţi pe plită 300 g de unt cu 300 g zahăr tos, până când zahărul se topeşte. Luaţi de pe foc, şi adăugaţi 4 gălbenuşuri, puneţi înapoi pe foc şi fierbeţi din nou, amestecând continuu, până când compoziţia se îngroaşă. Luaţi de-o parte din nou, adăugaţi nucile tocate şi amestecul de zahăr caramelizat şi 150 g nuci tăiate în amestecul fierbinte. Atunci când crema s-a răcit complet, umpleţi cu ea foile Lica.
Cornuleţe
Faceţi un aluat moale din 150 g unt, 3 gălbenuşuri, 2 linguri de făină sau cât cuprinde (depinde de mărimea ouălor). Se frămînta. Faceţi din aluat 30-32 bile. Faceţi din fiecare bilă câte o foaie mică, pe care apoi o umpleţi cu o cremă făcută din următoarele: spumă de la 3 albuşuri de ou, amestecate cu 4 linguri de zahăr, o vanilie, o cană de nuci tocate şi două linguri de fructe din dulceaţă. Întindeţi crema pe fiecare foaie şi rulaţi. Puneţi cornuleţele pe o foaie de copt unsă şi sa le daţi la cuptor.
Cozonac cu ciocolată
Faceţi o cocă dintr-un kg de făină, 3 gălbenuşuri, 300 g zahăr, vanilie, 20 g drojdie, 0,5 l lapte şi 125 g de unt cald sau untură topită. Împărţiţi aluatul în două părţi egale. Presăraţi două boluri cu faină. Puneţi o parte din aluat într-un bol şi laşaţi-l într-un loc cald să crească. Amestecaţi cealaltă parte de aluat cu 2 linguri de ciocolată rasă sau 2 linguri de cacao, după care îl puneţi şi pe acesta la căldură să crească. După ce aluatul a crescut, faceţi câte un sul din fiecare aluat, pe care apoi le luaţi şi le împletiţi. Ungeţi o tavă rotundă, o tapetaţi cu făină şi puneţi aluatul în formă de melc. Lăsaţi să crească din nou. Ungeţi cu un gălbenuş de ou şi coaceţi-l la foc mijlociu timp de o oră.
Punch
Pentru prepararea punch-ului aveţi nevoie de următoarele: 1 sticlă de şampanie sau vin spumant, 1 l rom, 1 / 4 l de lichior, 1 / 4 l vişinată, 1 sticlă de vin, 300 g zahăr, 1 conservă de ananas, 500 g de pere parfumate, 500 g portocale, 500 g lămâi, 500 g mere, o cană de vişine din compot. Puneţi într-un castron mare portocalele şi lămâile tăiate în felii subţiri (cu coajă), ananasul, merele şi perele decojite şi feliate, vişinele, peste care presăraţi la sfârşit zahărul tos. Lăsaţi-i să stea timp de 2-3 ore. Apoi se toarnă şampania, lichiorul, vinul, romul şi vişinata. Băgaţi la frigider. Serviţi în pahare adăugând fructe în fiecare.
Cremă de bază
Pe plita aragazului, bateţi două ouă cu o lingură de smântână, şi lăsaţi şa fiarbă până se îngroaşă. Când e gata, luaţi deoparte şi continuaţi să amestecaţi până când se răceşte. Adăugaţi unt frecat spumă şi amestecaţi bine până când compoziţia devine foarte cremoasa. Adăugaţi suc de lămâie şi condimente după gust.
Sursa : Epoch Times România