Că ceapa este un excepţional aliment-medicament e un lucru ştiut de toată lumea. Efecte terapeutice extraordinare au însă şi cojile ei. Din cercetările realizate la Institutul de chimie bioorganică din Rusia putem afla ce componenţă bogată în elemente curative are produsul acesta sortit aruncării.
Infuzia preparată din acestea ameliorează tusea, protejează tractul urinar şi întăresc imunitatea. În popor, cojile de ceapă erau folosite ca vopsea naturală pentru colorat lâna. Acestea se fierbeau cu oţet, iar în soluţia obţinută se înmuiau ţesăturile pentru a le conferi o culoare roşcată sau maronie. Ceaiul din coji de ceapă a fost utilizat şi pentru colorarea părului.
Întrebuinţarea lor nu se opreşte însă aici. Infuzia din coji de ceapă are multiple virtuţi terapeutice, având printre altele puternice proprietăţi tonice, diuretice, antimicrobiene şi antispasmotice.
Remedii din coji de ceapa
Ceaiul din coji scade iritaţia ochilor şi menţine acuitatea vizuală – o veste bună pentru cei ce au un serviciu legat de încordarea sau de suprasolicitarea vederii, urmată de înroşirea ochilor şi schimbarea ochelarilor cu dioptrii mai mari.
Gât roşu: în caz de congestie şi durere la nivelul gâtului, se prepară o infuzie din câteva coji de ceapă la o cană de apă fierbinte; după infuzare, soluţia se strecoară şi se foloseşte când este călduţă pe post de gargară.
Tuse seacă: se toarnă două pahare de apă fierbinte peste doă linguri de coji de ceapă mărunţite şi se fierbe la foc domol timp de 15 minute. După ce se răcoreşte, soluţia se strecoară şi se bea câte un sfert de cană de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.
Pentru întărirea sistemului imunitar, dar şi ca adjuvant în caz de gripă: se amestecă o lingură de coji de ceapă mărunţite cu o linguriţă de pudră de rădăcină de lemn dulce şi o mână de ace de pin (40 – 50 g), peste care se toarnă 2 litri de apă fierbinte; compoziţia se fierbe timp de 20 de minute, se adaugă apoi 2 linguri de măceşe zdrobite şi se mai fierbe timp de un minut. Soluţia se toarnă într-un termos, după 10-12 ore se strecoară şi se ţine la răcoare. Se consumă câte un litru pe zi.
Afte şi gingivită: se clăteşte gura cu o soluţie concentrată din coji de ceapă. Aceasta se prepară din 3 linguriţe de coji de ceapă mărunţite, peste care se toarnă 0,5 l de apă clocotită, iar apoi se lasă la macerat timp de 7-8 ore, se strecoară şi se foloseşte.
Cistită şi alte infecţii urinare: se administrează câte o lingură de decoct din coji de ceapă de 3-4 ori pe zi, care se prepară din 3 linguriţe de coji mărunţite opărite în două pahare de apă clocotită.
Infecţii fungice ale unghiei: se fac băi locale într-o soluţie concentrată din coji de ceapă, timp de 20-30 de minute în fiecare seară, până la vindecare.
Sursa: www.info-dir.ro