Mierea de salcâm este cea mai bună miere pentru copii, consolidează sistemul imunitar, ajută în procesul de creștere și de stimulare a poftei de mâncare.
Se consumă la micul dejun, se poate dilua o linguriță de miere de salcâm în lapte sau în ceai. Acest preparat natural are mirosul florilor de salcâm, culoarea albă-gălbuie ca lămâia, gustul foarte dulce și aroma foarte delicată. Consevarea este excelentă la acest soi de miere, își păstrează forma lichidă timp de cel puțin 2 ani (deoarece are multă fructoză), ceea ce nu se poate spune despre alte soiuri de miere care se zaharisesc. Se păstrează într-o cămară, la temperatura camerei, în general ferită de lumina puternică a soarelui. Mierea de salcâm apare la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie când este perioada de înflorire a salcâmilor. Este monofloră, obținută în urma polenizării florilor de salcâm de către albine.
Mierea de salcâm este bogată în fructoză, maltoză, zaharoză și glucoză. Conține vitamina A, B1, B2, B6, B12, acid oxalic, dextrină, acid citric, compuși aromatici, acid malic, fitohormoni, acid lactic, substanțe flavonoide, flavone, enzime. Are proprietăți antiseptice, antimicrobiene, sedative, tonice, vitaminizante, de calmare a tusei.
Acest preparat este un adevărat sedativ pentru bolile sistemului nervos, are efect benefic asupra pacienților care se află în stare de convalescență, care suferă de afecțiuni psihice, în sensul că le induce o stare de calm, de liniște, de ameliorare a stărilor de nervi și a simptomelor caracteristice. Se bea o jumătate de pahar de suc de sfeclă roșie în care s-a dizolvat 1-2 linguri de miere de salcâm pe parcursul zilei, câte puțin de mai multe ori pe zi și întotdeauna cu jumătate de oră înainte de masă. Acest tratament este eficient în calmarea stărilor de anxietate, de nervi și iritabilitate. Sfecla roșie și mierea de salcâm ajută și în eliminarea calculilor biliari, dacă se face un tratament timp de o lună.
Nutriționiștii recomandă mierea de salcâm pentru tratamentul insomniei, anemiei, bolilor gastro-intestinale, afecțiunilor biliare, hepatice și de rinichi. Ajută în reglarea tulburărilor intestinale, stimularea apetitului alimentar, combaterea bolilor respiratorii și a constipației, are efect bun în profilaxia unor patologii ale gâtului și plămânilor (cum este bronșita, tusea și laringita). Gustul ei delicios și dulce facilitează înghițirea ușoară a medicamentelor dacă se pune în ceai.
Mierea de salcâm are proprietăți deosebite pentru sănătate, este una dintre cele mai valoroase soiuri de miere. Se digeră ușor, este absorbită rapid în organism, pentru că are o cantitate semnificativă de fructoză. Spre deosebire de alte tipuri de produse apicole de acest gen, mierea de salcâm nu produse alergie, deci poate fi consumată de orice persoană. Proprietățile sale medicinale sunt excelente, mierea de salcâm se folosește în tratamente atât pentru uz intern cât și extern. Are efect antiseptic și antimicrobian ceea ce explică faptul că este un bun remediu în cazuri de conjunctivătă, eczeme, boli de ochi, afecțiuni ale tenului. Se dizolvă în apă (proporțiile de apă-miere sunt de 10:1) și se aplică local pe pleoapele ochiului.
Efectul ei calmant te scapă de insomnie și te ajută să ai un somn linștit. Se bea o cană de ceai din plante medicinale (ex. din flori de tei) îndulcit cu o linguriță de miere de salcâm înainte de culcare. Ceaiul din plante medicinale și miere de salcâm stimulează capacitatea de concentrare și memoria.
Dacă se servește la micul dejun are efect benefic asupra digestiei, dar și asupra funcției reanale și a ficatului. Are pH-ul 4, diminuează aciditatea gastrică, calmează simptomele produse de ulcer gastric, ulcer duodenal și gastrită hiperacidă.
Mierea de salcâm se folosește și în cosmetică la realizarea unor măști cosmetice pentru ten și pentru tratamentul celulitei. Se amestecă cu gălbenuș de ou și se aplică sub formă de mască cosmetică pe pielea feței timp de 15 minute, apoi se clătește cu apă călduță. Acest tratament este indicat pentru tenul uscat. Amestecul din mierea de salcâm și cafea măcinată este un bun remediu pentru celulită. Se aplică pe pielea afectată de celulită și se masează timp de câteva minute. Acest tratament ajută la restabilirea elasticității pielii, hidratarea și hrănirea pielii, eliminarea toxinelor, stimularea sintezei de colagen, curățarea tegumentului și îmbunătățirea circulației sângelui.
Toate aceste preparate naturale se folosesc doar la indicația unui medic, sunt cu scop informativ, deoarece fiecare om ar putea avea anumite probleme de sănătate care să necesite diverse tratamente și regimuri alimentare.
Atentie! Mierea de salcam este cel mai usor de falsificat! Exista anumite persoana, care pun in stupi vase de apa cu zahar, iar albinele “proceseaza” aceasta solutie in loc de polen, transformand-o intr-o “miere” care nu are nicio proprietate din cele specifice mierii de salcam si este dificil de deosebit de cea veritabila fara anumite analize specifice. Un puternic miros de salcam al mierii poate insemna ca aceasta a fost “imbogatita” cu infuzie de flori de salcam insa nu are nicio valoare!
Mierea de salcam poate fi consumata ca atare, sau poate fi folosita pentru a indulci diferite bauturi sau pentru prepararea anumitor leacuri terapeutice naturiste. Este ideala in indulcirea bauturilor, deoarece nu modifica cu nimic nici gustul si nici mirosul acestora. Poate fi folosita si de diabetici, in cantitati mai reduse, deoarece are un continut scazut de sucroza..
Atentie! Nu puneti niciodata miere in bauturi a caror temperatura depaseste 40oC, deoarece, in aceste situatii, calitatile mierii sunt alterate si isi pierde si proprietatile curative.
Actiunile sale terapeutice sunt: de energizare, tonifianta, laxativa, emolienta, expectoranta, antiseptica, diuretica, sedativa, antianemianta, stimuleaza digestia, curata ficatul, regleaza tranzitul intestinal, imbunatateste activitatea inimii si a sistemului circulator, ajuta la refacerea organismului dupa efort, combate oboseala, creste rezistenta organismului stimuland sistemul imunitar, creste numarul de globule rosii din sange.
Mierea de salcam, datorita pH-ului sau slab acid poate fi folosita cu succes in tratarea afectiunilor digestive legate de o aciditate marita, cum ar fi gastritele si ulcerele.
Este un excelent expectorant si ajuta la calmarea tusei, fiind un anti-inflamator puternic pentru sistemul respirator, din acest motiv fiind recomandata in raceli, sinuzite, rinite, pneumonii, tuberculoza sau alte tipuri de infectii bronho- pulmonare.
Sursa: BodyGeek Miere pe Alese