Din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să găsească cele mai bune metode pentru a păstra carnea de porc, astfel încât să reziste cât mai mult timp. Puteți face și dumneavoastră acest lucru, folosind metodele bunicii, a căror eficacitate este maximă.
La saramură
Pentru a păstra carnea în bună stare la saramură, procedați astfel: într-un litru de apă puneți 150 g sare, 5 căței de usturoi tăiați mărunt, o crenguță de cimbru, 2-3 foi de dafin și piper boabe. Când apa a dat în clocot, turnați toate ingredientele și stingeți focul, apoi lăsați preparatul să se răcească.
Alegeți un vas mare în care puneți toate bucățile de carne, slănină, etc., pe care le doriți sărate, apoi turnați peste aceasta saramura. Deasupra vasului așezați un fund de lemn, ca să mențineți permanent carnea sub nivelul lichidului. După două-trei zile, schimbați locul bucăților. Se recomandă a lăsa carnea la sărare timp de două săptămâni. Ulterior, acestea se vor spăla cu apă rece și se vor agăța cel puțin o zi într-un loc în care circulă aerul.
Carne la untură
Atât carnea sărată cât și cârnații se vor prăji în untură, apoi se taie în bucăți și se pun într-un borcan. Peste preparate se pune untură până borcanul se umple, dar atenție, doar untură proaspătă, nu cea pe care ați folosit-o la prăjit. Păstrați într-un loc ferit de soare sau căldură. Dacă vreți să folosiți afumătoarea, aceasta poate fi un butoi de tablă.
Atenție!
Agățați carnea la distanță de peste un metru deasupra afumătorii și aveți întotdeauna agenție ca focul să nu facă flacără, ci să ardă mocnit. Ca și combustibil veți folosi doar rumeguș de prun, cireș, fag, știuleți de porumb, coarde de viță de vie sau frunze uscate.
Pentru o afumare ca la carte, sunt necesare trei zile. Dacă optați pentru afumarea la cald, trebuie să știți că este foarte rapidă, dar carnea nu va rezista mai mult de o lună. Afumarea la cald se face într-un loc unde temperatura trebuie să fie de peste 30 grade Celsius, iar carnea va sta mult mai aproape de afumătoare.
Sursa: Secretele