Cei trecuți în neființă sunt pomeniți si în sărbătoarea ce poartă numele de Moșii de Iarnă.
Moșii de Iarnă. Tradiții și Superstiții
Conform tradiției populare, în această zi,toate bisericile din România îi pomenesc pe cei trecuți în neființă și care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare, scrie a1.ro
Potrivit, tradițiilor și superstițiilor, în unele zone ale țării bătrânii povestesc cum sufletele celor adormiți vin în această zi pe pământ, în timp ce credincioșii dau de pomană mâncare gătită pentru ca spiritele să îi ocolească.
Se spune că sufletele trecute în neființă vin în această sâmbătă să se hrănească cu mireasma și aburii bucatelor pe care credincioșii în gătesc, astfel încât să le ajungă întreg anul.
În plus, la mormintele rudelor, oamenii trebuie să aprindă cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele celor adormiți.
Moșii de iarnă sau Moșii de Piftii
Această sărbătoare mai este denumită popular și ”Moșii de Piftii” sau Sâmbăta Piftiilor. Motivul este că aceasta este unica zi în care se mănâncă răcituri sau piftii.
De asemenea, le este interzis femeilor ca în Sâmbăta Celor Adormiți să lucreze. Cele care nu țin cont de tradiție sunt pedepsite ”să tremure ca pfitia” și să ”li se întoarcă pomana dată!”. În plus, respectarea tradițiilor și superstițiilor zilei ”te ferește de nebunie!”