Desert

Negresa cu fructe de padure si crema de branza

 

 

Negresa cu fructe de padure si crema de branza

 

 

Negresa cu fructe de padure si crema de branza. O brownie cheesecake cu ciocolata, plina de fructe de padure. Negresa trebuie sa fie umeda si frageda, ciocolatoasa si aromata. Glazura de branza cu gem de zmeura o face si mai savuroasa!

Am facut aceasta negresa cu fructe de padure si crema de branza pornind de la reteta clasica de brownie – negresa perfecta. Negresa aceasta este fabuloasa! Ti se sfarama in maini si ti se topeste in gura… Are gust intens de ciocolata si unt si o textura semi-umeda, ca la carte.

Negresa (brownie) nu se face cu praf de copt pentru ca acesta o usuca. O forteaza inutil sa creasca. Negresa trebuie sa fie usor gumata, lipicioasa, cu miezul un pic cremos (ca si la lava cake).

CE ESTE BROWNIE CHEESECAKE?

Sau cheesecake brownie? In traducere: o negresa cu o prajitura cu branza deasupra ei. Negresa cu branza este o chestie foarte faina daca iti reuseste cum trebuie. Adica: baza (negresa) trebuie sa ramana usor umeda iar toppingul de cheesecake sa fie cremos. Se suprapun si se coc. Dar nu oricum! Veti vedea in cele ce urmeaza cum am procedat eu, bazandu-ma pe instinct si pe exeprienta din domeniul cofetariei-patiseriei. Nu am urmat o reteta clara ci am compus-o chiar eu.

Am sa va dau cantitatile pentru o tava de 25 x 20 cm si inaltime de cca. 4 cm. Eu am avut musafiri si am facut portie dubla (ce vedeti in poze) intr-o tava de 25 x 40 cm (aceeasi inaltime).

Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
Portii: 1 tava de 25 x 20 cm

Ingrediente:

Blat negresa (brownie)
  • 4 oua intregi
  • 200 g zahar
  • sare, vanilie
  • 250 g unt cu min 80% grasime
  • 200 g ciocolata amaruie cu min. 45% cacao
  • 200 g faina
  • 200 g fructe de padure congelate (mix)
Topping cheesecake:
  • 400 g crema de branza
  • 2 albusuri
  • 100 g zahar pudra
  • vanilie
Decor:
  • 2-3 linguri de gem de zmeura
  • cateva boabe de fructe de padure

 

Mod de preparare:

blatul de negresa – brownie

Pe scurt: am topit pe abur ciocolata impreuna cu untul. In castronul mixerului am batut bine ouale intregi impreuna cu zaharul, un varf de cutit de sare si un plic de zahar vanilat. S-a format o spuma galbena si parfumata in care am turnat, in suvita subtire, ciocolata topita si untul.

Am mai mixat 1-2 minute. Am cernut faina in castron si am incorporat-o cu mixerul la viteza mica. Gata! Am incins cuptorul la 170 C cu ventilatie (treapta medie la cele cu gaz).

Acum vin fructele de padure congelate, puse direct in acest aluat. Le-am amestecat cu spatula ca sa fie bine incorporate. Am deci sa pun aceste bobite suculente si acrisoare in aluatul de negresa deoarece acesta va fi copt de 2 ori si nu imi doream sa devina sec. Ele l-au mentinut umed chiar daca l-am copt o ora (in loc de 25-30 de minute, cat se coace negresa clasica).

Mi-am pregatit o tava mai inalta (de 25 x 20 cm si cu pereti de macar 4 cm) pe care am tapetat-o cu hartie de copt. Am turnat repede aluatul de negresa in ea si l-am nivelat cu o spatula. L-am dat la cuptor pentru 20 de minute la 170 C. Asa arata in faza intermediara (poza din dreapta). A crescut si are crusta frumoasa. Nu, nu este copt suficient dar asta nu ramane asa.

compozitia pentru cheesecake

Pana s-a copt blatul de negresa am avut timp sa ma ocup de cheesecake. Intr-un bol am asezat crema de branza (eu folosesc Goldessa natur de la Lidl), zaharul pudra, o lingurita extract de vanilie (sau un plic de zahar vanilat) si albusurile (nebatute). Am mixat totul vreo 30 de secunde si am obtinut o crema fina si aromata. Nu am pus oua intregi pentru ca galbenusurile mi-ar fi schimbat culoarea branzei. Si asa mi s-a ingalbenit putin de la extractul de vanilie (care e maro inchis).

CUM SE MONTEAZA BROWNIE-CHEESECAKE?

Am scos blatul de brownie dupa cele 20 de minute de coacere si l-am acoperit cu aceasta crema de cheesecake. Am nivelat-o cu spatula. In acest timp cuptorul ramane pornit la 170 C.

Mi-am pus vreo 3-4 linguri de gem de zmeura intr-un pos de plastic (fara dui, spritz).

L-am taiat foarte putin la varf (3 – 4 mm) cat sa curga gemul in benzi nu foarte late si am trasat cu el niste dungi peste crema de branza. Puteti face ce modele doriti! Eu am ales modelul cunoscut ca „panza de paianjen”.

Cu un bat de frigaruie sau cu o andrea metalica (in cazul meu) am tras niste dungi pe latul suprafetei, formand modelul de care vorbeam. Un sir se trage intr-un sens, al doilea sir in sens opus si tot asa.

COACERE NEGRESA CU FRUCTE DE PADURE SI CREMA DE BRANZA

Gata! Negresa merge inapoi la copt. Tot la 170 C insa pentru 40-45 de minute. Depinde de cuptorul vostru cat o lasati. Trebuie sa urmariti culoarea stratului de branza. El nu trebuie sa se rumeneasca (eventual sa se aureasca usor la margini).

Gata! Brownie-cheesecake poate fi scoasa din cuptor si lasat la racit. Teoretic ar trebui racita complet, inclusiv la frigider. Practic… am inceput-o imediat. Vai ce buna e, asa calda! Dar, va asigur ca gusturile si aromele se simt mai bine dupa ce se raceste. Se si „aseaza” mai bine si poate fi taiata cu usurinta.

Este nebunie de buna! Blatul e cum trebuie, usor umed datorita fructelor din el, crema este fina si aromata. Fructele de padure sunt acrisoare si balanseaza perfect aceasta negresa. Am si decorat-o cu cateva bobite congelate de coacaze si afine.

Negresa asta a avut un succes grozav! Musafirii au mancat si a doua si a treia felie din ea. de-abia am „salvat” o bucata pentru pozat.

 

Pofta buna!

15.jpg