Ingrediente:
1 litru lapte,
2 plicuri zahar vanilat (20 g),
80 g zahar,
3 linguri faina,
2 plicuri budinca cu aroma de vanilie,
50 g agent de ingrosare/amidon,
4 galbenusuri de ou, pasta (sau extract de vanilie),
20 g de ciocolata neagra,
200 ml smântână dulce,
biscuiți de cacao– pentru bază.
Glazura:
200 g ciocolată,
200 ml smântână dulce
Mod de preparare:
Intr-o cratita adanca se pune 1 litru de lapte, 2 plicuri zahar vanilat (20 g), 80 g zahar, 3 linguri de faina, 2 plicuri budinca cu aroma de vanilie si 50 g agent de ingrosare, apoi se amesteca bine cu un tel de sarma pentru a nu forma cocoloase.
Dacă vă este mai ușor, puteți mai întâi să bateți ingredientele uscate cu puțin lapte, apoi să turnați amestecul în restul de lapte. Înainte de sfârșitul baterii, adăugați cele patru gălbenușuri de ou și jumătate de linguriță de pastă de vanilie, apoi amestecați bine.
Puneti cratita la foc mic spre mediu si gatiti, amestecand continuu, pana se ingroasa.
Aveți grijă să nu o ardeți sau să nu o lăsați să se „lipească” de fundul oalei, deoarece va avea gust de ars.
Când se îngroașă, dați-l deoparte și pregătiți imediat două boluri adânci în care îl veți împărți.
Pune 200 g de ciocolată neagră într-un vas, iar 200 g de ciocolată albă în al doilea vas (ambele sub formă de picături sau rupte în cuburi).
Apoi împărțiți budinca în mod egal în două jumătăți egale.
Amestecați conținutul fiecărui bol până când ciocolata se topește și se încorporează în cremă.
Acoperiți-le cu folie deasupra și lăsați-le să se răcească complet. Între timp, pe fundul unei tavi de copt de 40×40 cm (sau aproximativ) aranjați biscuiti maronii (se pot folosi simple, dar maro creează un contrast).
Această dimensiune de tigaie necesită 12 biscuiti pentru bază (3×4). Așezați cercul și pregătiți umpluturile.
Adăugați 125 g de unt înmuiat în crema de vanilie și bateți cu mixerul până devine spumos și se încorporează în cremă. Untul se adaugă doar la crema răcită.
Apoi adăugați 100 ml de smântână lichidă, dulce și mai bateți puțin până obțineți o cremă moale și netedă. Apoi repetați același procedeu cu crema de ciocolată.
Se adauga 125 g de unt, se bat, apoi se adauga 100 ml de smantana si se bat din nou. Împărțiți cu grijă fiecare dintre amestecuri în jumătate.
Pe baza de biscuiti din forma se intinde uniform jumatate din crema usoara, se niveleaza, apoi se adauga jumatate din crema maro, se niveleaza, apoi se adauga restul de crema usoara, se intinde si se niveleaza, iar la final se termina cu a doua jumatate de crema de ciocolata.
La foc foarte mic, topim ciocolata împreună cu smântâna groasă, dar aveți grijă să nu se ardă, căci va schimba gustul.
Se toarnă glazura peste tort, se netezește, apoi se pune tortul la frigider pentru cel puțin 3-4 ore, sau de preferință peste noapte.
Pofta buna!