Dovlecelul trebuie consumat des, mai ales primăvara, pentru a ne oferi energia de care avem nevoie și pentru a ne asigura o cantitate mare de vitamine și minerale. Ii puteți mânca crude, feliati subțiri într-o salată, coapti cu umplutură, prăjiti sau razuiti în chiftele.
Astăzi vă prezentăm o rețetă interesantă de rulouri de dovlecei de primăvară unica de delicioasa.
Veți avea nevoie de o răzătoare sau un cuțit special pentru a tăia dovlecelul în fâșii lungi.
De asemenea, trebuie să știți că dovleceii tineri nu trebuie curățați deloc, deoarece în coajă se găsesc cei mai mulți nutrienți.
Ingrediente:
- 1 cană bulgur
- 1 cană apă clocotită
- 150-200 g carne tocată
- 1 ceapă roșie de mărime medie
- 1 lingura plina de pasta de rosii
- aproximativ 1/2 legătură de pătrunjel proaspăt și mărar
- 1-2 catei de usturoi
- sare
- piper negru
- ardei roşu
- condimente după gust
- 1 lingura pasta de rosii
- 1/2 cană ulei (60 ml)
- 400 ml apă
Mod de preparare:
Puneți o cană de bulgur într-un recipient mai adânc și turnați peste ea o cană de apă clocotită. Se acopera cu folie alimentara si se lasa la macerat 10 minute. În acest timp, bulgurul se va umfla și va absorbi apa.
Bulgurul este un bob de cereale comestibil fabricat din grâu uscat, măcinat – cel mai frecvent grâu dur, dar și alte specii de grâu.
Bulgur este un ingredient popular în multe feluri de mâncare tradiționale din Orientul Mijlociu, dar este tot mai des utilizat și la noi. Bulgurul este ușor de preparat și are mai multe beneficii pentru sănătate.
Se adauga apoi aproximativ 150-200 g de carne tocata la alegere, o ceapa de marime medie, ceapa rosie tocata marunt, 1 lingura pasta de rosii, cam o mana de patrunjel si marar proaspat tocat marunt, 1-2 catei de usturoi tocati marunt sau ras si la final adaugati condimente dupa gust.
Amestecați bine amestecul, de preferință cu mâna, pentru a combina toate aromele. Daca nu aveti bulgur in acest moment, puteti adauga o mana de orez, sau puteti pregati amestecul cu carne tocata dupa gust, ca de obicei il pregatiti pentru sarmale, de exemplu.
Spălați bine dovleceii cu apă rece, tăiați capetele cu părțile dure, apoi tăiați-le cu grijă în fâșii. La sfârșitul fiecărei benzi, puneți puțin din umplutura pregătită, apoi rulați-o cu grijă. Repetați procedura până când dovleceii și umplutura sunt terminate.
Rulourile de primavara pregatite astfel se aranjeaza intr-o tava, unsa usor pe fund. Într-o tava mai adânca, amestecați 1 lingură de pastă de roșii, 1/2 cană de ulei (60 ml), 400 ml apă.
Dacă doriți, puteți întinde deasupra puțin ketchup. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade si se coace pana se rumeneste.
Pofta buna!