Ingrediente:
- 700-750 gr. făină
- 1 lingurita zahar
- 30 g. drojdie proaspătă
- 1 ou
- 70 ml ulei
- 180 g. iaurt
- 200 ml apă
- 1 lingura rasa de sare
- 1 ou pentru uns aluatul
- seminte de susan pentru decor
- De asemenea, puteți decora aluatul cu susan negru, chimen sau alte semințe.
- Veți avea nevoie și de unt/margarină pentru a întinde aluatul.
Mod de preparare:
Pregătiți un vas mai adânc în care veți frământa aluatul și imediat turnați în el 700 g de făină. Faceți o fântână în mijloc și turnați 1 lingură de zahăr, 30/35 g drojdie proaspătă și 200 ml apă caldă.
Dizolvam drojdia in apa calduta cu putina faina, adica maruntiti-o cu mana. Se lasa la loc caldut aproximativ 10 minute pana se activeaza.
Se amestecă bine ingredientele, apoi se adaugă 1 ou în mijloc și se bate puțin cu o furculiță. Se adauga o cana mica de iaurt (180 g) si 70-80 ml ulei. Nu uitați să adăugați o lingură rasă de sare.
Amesteca toate ingredientele energic. Mai întâi se amestecă cu o lingură/spatulă, adăugând treptat făina din lateral, apoi se frământă cu mâna pe masă până obții un aluat frumos și elastic, de duritate medie, care nu se lipește de mâini.
Acoperiți aluatul și lăsați-l să crească aproximativ 30 de minute până la 1 oră, iar dacă aveți timp, îl puteți lăsa mai mult.
Dacă nu ai timp, este suficient să lași aluatul să stea aproximativ o jumătate de oră pentru a crește.
Apoi transferați-l pe o suprafață de lucru unsă și mai frământați-l puțin pentru a elibera orice aer prins.
Împărțiți aluatul într-o parte mai mare (2/3) și o parte mai mică (1/3).
Unge ambele aluaturi si lasa majoritatea acoperita cu folie. Luați porția mai mică de aluat, întindeți-o cu un sucitor într-o formă dreptunghiulară cât de mare puteți.
Ungeți aluatul cu unt topit, pe toată crusta, apoi tăiați-l cu un cuțit astfel: Măsurați 1 cm de sus și 1 cm de jos, din partea mare a dreptunghiului, și de acolo faceți tăieturi. (adică nu tăiați ultimul centimetru pe ambele părți).
Tăiați în fâșii mai mici, astfel încât să arate ca o grilă.
Întindeți al doilea aluat la fel și când l-ați înfășurat ca un rulou, aranjați-l în tavă, începând de unde se termină aluatul mai mic.
Odată ce pâinea este pregătită în acest fel, se lasă să crească aproximativ o jumătate de oră. Nu trebuie să-l acoperiți. După ce a crescut, ungeți pâinea din tigaie cu 1 gălbenuș de ou (puteți adăuga și 1-2 linguri de lapte proaspăt, dar nu este necesar).
Stropiți cu semințele la alegere, cum ar fi susan, in, chimen…
Porniți cuptorul pentru a se preîncălzi la 200 de grade, apoi odată ce este fierbinte, puneți pâinea la copt.
După aproximativ 10 minute de coacere, reduceți temperatura cuptorului la 180 de grade și coaceți încă 30 de minute.
La jumătatea coacerii, umeziți hârtie de copt cu apă și puneți-o deasupra aluatului pentru a nu se arde. Am copt în total 45 de minute.
După copt, ungeți pâinea cu puțin unt și lăsați-o aproximativ 10 minute. Apoi il puteti servi cat este fierbinte.
Pofta buna!