Pâinea este, potrivit prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, în cartea „Şi noi ce mai mâncăm?”, un aliment biblic. În Biblie se arată că Dumnezeu i-a poruncit profetului Ezekiel să prepare o pâine ca mesaj al Domnului către poporul din Ierusalim. În vemuri biblice, pâinea se obţinea dintr-un grâu special (spre deosebire de cel din zilele noastre, care este foarte probabil să fie modificat genetic), nehibridat, numit Spelta.
De reţinut că în acele vremuri nu exista drojdia de panificaţie, folosită astăzi, ci maiaua păstrată de la păstrarea anterioară a pîinii sau obţinută din struguri sau suc de mere proaspete.
Pentru a prepara şi tu o pâine biblică, ai nevoie de:
-jumătate de cană de făină de orz,
-un sfert de cană de făină de boabe de fasole,
-un sfert de cană de mei,
-o cană de făină de grâu
Spelta, jumătate de cană de făină de linte, un sfert de cană de ulei de măsline extravirgin presat la rece, o lingură de sare şi o lingură de maia. Se amestecă toate ingredientele, se adaugă apă şi se lasă aluatul la dospit. După ce creşte, aluatul este porţionat în forme rotunde şi se coace în cuptor până capătă o culoare brun-aurie.
Analizând compoziţia acestei pâini, vom constata că ingredientele asigură un echilibru în nutrienţi, oferind proteine complementare leguminoase – cerale cu valoare biologică foarte ridicată, vitamine şi minerale din belşug, fibre alimentare şi fitosteroli, substanţe preţioase pentru sănătatea inimii şi a colonului, precum şi glucide complexe care eliberează energie constant, izoflavone, care conferă echilibru hormonal, şi grăsimi sănătoase din uleiul de măsline.
Pofta buna!
Sursa: CSID