Flori si gradina

Panseluța sălbatică – Este eficientă pentru cistită, ameliorează constipația, are grijă de sănătatea urinară, tratează problemele respiratorii

 

 

Panseluța sălbatică – Este eficientă pentru cistită,  ameliorează constipația, are grijă de sănătatea urinară, tratează problemele respiratorii

 

 

Genul Viola cuprinde aproape 500 de specii și este răspândit pe scară largă în întreaga lume. Panseluța sălbatică (panseluța de câmp, barba împăratului, trei-frați-pătrați) este o plantă medicinală bine cunoscută ale cărei activități biologice sunt asociate capacității sale antioxidante.
Cu o lungă istorie a utilizării medicinale, este renumită ca tratament pentru astm, epilepsie, boli de piele și alte probleme. Este o plantă purificatoare și se administrează intern pentru tratarea problemelor pielii, cum ar fi eczemele, dar și extern.
Ca expectorant, este utilă pentru diferite probleme toracice, cum ar fi tuse convulsivă și bronșită. Planta este recoltată din iunie până în august și uscată pentru utilizare ulterioară.

 Beneficiile pentru sănătate ale panseluței sălbatice

 Are grijă de sănătatea pielii
Ceaiul de panseluța sălbatică sau trei frați pătați sunt eficiente pentru tratarea eczemelor, a inflamației acute și cronice a pielii care se caracterizează prin mâncărime, roșeață și umflături.
 Are activități expectorante
Planta este utilă pentru tratarea durerilor de gât; ameliorează problema și scade simptomele tusei convulsive. Efectul expectorant facilitează eliminarea secreției prin căile respiratorii. Este utilizată pentru tratarea astmului bronșic și a bronșitei.
 Ameliorează constipația
Panseluța sălbatică sau trei frați pătați este utilă pentru a face față constipației.
 Reduce inflamația
Panseluța sălbatică (trei frați pătați) este însușită cu proprietăți diuretice. Elimină excesul de apă deoarece stimulează urinarea. Combate umflăturile care apar datorită retenției de lichide.
 Are proprietăți antiinflamatorii
Ceaiul preparat cu panseluță sălbatică are proprietăți antiinflamatorii, benefic pentru tratarea afecțiunilor de sănătate, cum ar fi gută, pneumonie și reumatism.
 Îmbunătățește circulația
Panseluța sălbatică îmbunătățește circulația sângelui, ceea ce aduce beneficii și pentru sănătatea inimii.
 Este eficientă pentru cistită
Proprietățile diuretice ale panseluței sălbatice sunt eficiente în tratarea cistitei, o inflamație a vezicii urinare care provoacă simptome precum dorința persistentă de a urina, arsuri la urinare, urinare scurtă și frecventă, sânge în urină, disconfort în regiunea pelviană, presiune în abdomenul inferior și febră scăzută.

 Tratează problemele respiratorii
Proprietățile expectorante sunt utile în tratarea afecțiunilor respiratorii, cum ar fi bronșita și tusea convulsivă. Elimină flegma în timpul atacului de răceală și tuse.
 Are grijă de sănătatea urinară
Pe lângă tratarea problemelor cutanate și respiratorii, ajută la vindecarea afecțiunilor urinare. Este indicată pentru tratarea cistitei și a urinărilor frecvente.

Panseluta ca floare medicinala - proprietati si beneficii | LaTAIFAS
 Utilizări culinare:

– Mugurii de flori sau frunzele tinere sunt consumate crude sau fierte.
– Faceți un ceai din frunze.
– Adăugați flori atractive la salate.
❗️Precauții
– Decoctul de plante poate provoca dermatită la unii oameni.
– Specia cu flori galbene atunci când este consumată în cantități mari provoacă diaree.

 Utilizări:

Intern:
– Pulberea cu administrare sublinguala – planta se macină fin cu o râșniță electrica. Se ia o linguriță rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ține sub limbă timp de 10-15 minute, dupa care se înghite cu apă.
– Maceratul la rece – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă, se menține timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu macerat pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.
– Infuzia – se prepara dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă clocotită, se menține timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.
Extern:
– pentru reducerea disconfortului datorat factorilor de natura alergică se aplică local sub forma de comprese cu macerat sau infuzie de plantă, sau cataplasme care se obțin astfel: 2-3 linguri cu pulbere fin măcinată se amestecă cu apa caldă astfel încât să formeze o pastă care să poată fi aplicată extern. Deasupra se aplica un pansament ocluziv care să poată menține cataplasma la locul afectat minim 3 ore.
– pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul pielii se aplica local sub forma de comprese cu macerat sau infuzie de plantă, sau cataplasme care se obțin astfel: 2-3 linguri cu pulbere fin măcinată se amesteca cu apa caldă astfel încât să formeze o pastă care să poată fi aplicată extern. Deasupra se aplica un pansament ocluziv care să mențină cataplasma la locul afectat minim 3 ore.
– pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul la nivelul mucoaselor se fac spalaturi locale cu maceratul sau cu infuzia de planta.

❗️În cazul administrării îndelungate la fiecare 6 săptămâni se fac 10 zile de pauza.

Panseluța sălbatică - o floare fragilă cu puteri extraordinare - mod de  administrare – Natura Vindecătoare