Această salată este o rețetă inspirată din bucătăria rușilor și ucrainenilor, denumită „măturița”, o denumire foarte sugestivă, salata ajutând la curățarea colonului și la pierderea în greutate.
Un alt beneficiu pe care ni-l aduce este întărirea sistemului imunitar, toate ingredientele folosite fiind bogate în fibre, antioxidanți, minerale și vitamine.
Această salată hrănește, detoxifică și tonifică organismul și este ideală în sezonul rece, atunci când aceste legume sunt în sezon și le putem consuma în stare proaspătă.
Ingrediente:
1 măr
1 sfeclă roșie
1 morcov potrivit
Pătrunjel verde
Sare și piper după gust
2 linguri ulei de măsline
1 linguriță semințe de susan
1 lingură zeamă de lămâie
Mod de preparare:
Legumele se spală și se curăță. Varza se taie fideluță și se pune într-un bol. Mărul, sfecla și morcovul se dau prin răzătoare. Este recomandat să se acopere tocătorul cu o folie de plastic atunci când se lucrează cu sfecla pentru a nu-l păta.
Uleiul se amestecă cu zeama de lămâie și cu semințele, într-un castronel. Legumele se amestecă, se toarnă dressing-ul peste ele. Se adaugă sare, piper și se amestecă ușor. La final, se presară și pătrunjel verde tocat mărunt.
Pofta buna!
Beneficii pentru sănătate
Creșterea consumului de legume are doar beneficii: dietele bogate în legume au fost colerate cu un risc mai mic de boli cardiovasculare.
Potrivit unui studiu, persoanele care consumă multe legume în general ( ardei gras, morcov, roșii, varză roșie ) au un sistem imunitar mai bun și un status antioxidant mai bun.
Varza este una dintre cele mai sănătoase legume care merită inclusă mai des în meniu. Este o sursă bună de vitamina C, E, proteine și calciu. Conține compuși cu efecte farmacologice precum mircetină, polifenoli, quercetină și luteolină.
În medicina tradițională varza este folosită ca și un calmant pentru ulcer peptic, sindromul colonului iritabil și gastrită.
Conform studiilor recente, varza este utilă și împotriva cirozei hepatice, hepatitelor, cancerului și pancreatitei. Varza roșie, precum și morcovul, au demonstrat efecte antiinflamatoare, imunomodulatoare și anticoagulante, ajutând și la scăderea lipidelor din sânge.
De asemenea, morcovii conțin diverși antioxidanți precum acid ascorbic, carotenoide, polifenoli și poliacetileni, care au activități antiinflamatoare, antitumorale și antioxidante.