Ingrediente :
- 2 galbenusuri
- 400 de grame de faina 000
- 1 praf de sare
- 100 ml apa minerala carbogazoasa
- 125 ml iaurt gras
- 175 grame de unt cu 80% grasime
- 30 de grame de faina
umplutura:
- 500 de grame de branza sarata
- 500 de grame de urda dulce
- 1 legatura de marar fin tocat
- 5 oua
- sare si piper dupa gust
in plus:
- ulei pentru uns planul de lucru
- galbenus pentru finisat placinta (optional)
Mod de preparare :
1. Din galbenusuri, apa minerala, praful de sare, iaurt si 400 de grame de faina se framanta un aluat neted si elastic (daca e nevoie se adauga 1-2 linguri de faina). Aluatul se aseaza pe planul de lucru uns cu ulei si se imparte in 2 parti egale.
2. Untul se framanta cu faina (30 de grame) pana la incorporarea acesteia – faina nu are alt rol decat de a face mai buna aderenta grasimii la aluat.
3. Se ia una din cele doua parti in care s-a impartit aluatul si se intinde pe planul de lucru uns cu ulei intr-o foaie patrata.
4. O jumatate din cantitatea de unt amestecat cu faina se distribuie uniform pe toata suprafata foii, apoi se cresteaza cate doua taieturi pe fiecare din laturile patratului, fara a le desprinde complet.
5. Se pliaza catre mijloc, pornind dinspre colturi.
6. De fiecare data se acopera mijlocul cu partea opusa celei pliate anterior.
7. Odata colturile adunate la mijloc, se continua plierea cu patratele ramase pe mijlocul laturilor, de fiecare data acoperind un patrat deja pliat cu opusul lui:
8. Fiecare bucata de aluat impachetata se aseaza pe o tava cu partea spre care s-au facut plierile in jos, se infoliaza si se lasa 15 minute la frigider (evident, din ingredientele de mai sus vor rezulta doar doua „pachetele”, in imaginea ce urmeaza sunt vizibile 4 pentru ca eu am facut cantitate dubla de aluat.
9. Dupa 15 minute se aseaza cate un pachet pe planul de lucru bine uns cu ulei, cu partea pe care s-au facut plierile in sus, se unge usor (cu pensula) cu ulei pe suprafata si se intinde aluatul din nou in forma patrata, efectuand crestaturi indentice.
10. Se pliaza identic ca prima data; se da la frigider pentru aproximativ 30 de minute.
11. Dupa trecerea acestui timp se intinde aluatul (la fel cu a doua pliere, ungand cu ulei planul de lucru) in foaie de dimensiunea ceruta (eu am facut placinta intr-o tava de 40/28 cm).
12. Am rulat foaia pe sucitor si am derulat sucitorul deasupra tavii, asezand astfel aluatul la locul lui.
13. Am perforat din loc in loc cu furculita (ca sa nu se umfle exagerat la copt) si am asezat deasupra umplutura, obtinuta amestecand cele doua tipuri de branzeturi cu ouale, mararul tocat, sare si piper dupa gust.
14. Am asezat deasupra a doua foaie si am taiat placinta cruda in bucati de dimensiunea dorita, apoi am finisat suprafata cu galbenus de ou batut cu 1-2 linguri de apa rece.
15. Am dat placinta in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius si am copt-o pana s-a rumenit frumos (45 – 50 de minute).
Se lasa placinta sa se raceasca apoi se portioneaza si se degusta cu maximum de incantare. O recomand din stadiul de calduta, rece fiind la fel de buna.
Aluatul se poate congela: se aseaza aluatul crud pe o coala de hartie de copt si se ruleaza impreuna cu aceasta. Se infoliaza strans cu folie alimentara (sau se pune intr-o punga de plastic care se inchide bine) si se da la congelator, unde eu l-am pastrat pana la 2 luni. Cand doriti sa il folositi, se scoate aluatul din congelator si se decongeleaza lent in frigider (peste noapte).
Pofta buna !
Sursa : Retete ca la mama