Panificatie

Plăcinte cu aluat foietaj, făcut în casă – simplu de făcut și delicios!

 

 

Plăcinte cu aluat foietaj, făcut în casă – simplu de făcut și delicios!

 

Aluatul de foietaj delicios vine mereu în ajutor atunci când vrei să faci plăcinte fără drojdie. Aluatul se dovedește a fi foarte gustos. Recunosc ca prima data cand l-am facut, am avut mari emotii dar am fost surprinsa de cat de usor se face si iese atat de bun. Eu l-am folosit pentru niste plăcințele umplute cu spanac si ceapa dar voi il puteti folosi la orice.

Încearcă să gătești – vei reuși prima dată! Paharul folosit de mine pentru masurare a avut 200 ml.

 

Ingrediente:

  • făină de grâu – 6 pahare
  • Apă – 3 pahare
  • Sare – 1,5 linguriță.
Pentru umplutura:
  • Spanac – 500 g
  • Ceapa – 1 buc
  • Sare dupa gust

Suplimentar mai aveti nevoie de:

  • Unt – dupa gust (sau ulei)

 

Mod de preparare:

Adăugați sare în făină, amestecați. Se toarnă apă, se frământă un aluat moale care se lipește ușor de mâini. Nu trebuie să adăugați altceva în aluat. Acoperiți cu un prosop și lăsați aluatul timp de 10-20 de minute.

Împărțiți aluatul în porții. Puteți face plăcinte individuale din acest aluat, precum și o plăcintă întreagă, de exemplu, rulată sub forma de melc.

Rulați bucățile în bile, aplatizați-le și scufundați-le în ulei sau unt topit timp de 1 oră (ies mai gustoase cu unt).

Între timp, pregătiți umplutura. Puteți găti astfel de plăcinte atât dulci, cât și sărate. Pentru umplutura aceasta, am calit bine ceapa iar la final, am adaugat spanacul si am mai gatit 2-3 minute.

Scoateți aluatul din unt. Pune o bucată de aluat pe o suprafață de lucru uscată și unge-ți mâinile cu uleiul rămas. Cu mâinile, întindeți aluatul cât mai subțire posibil, astfel încât să înceapă să strălucească. Dacă se sparge, e în regulă.

Îndoiți marginile aluatului spre centru. Puneți umplutura, răsuciți într-o placinta.

Transferați aluatul foietaj pe o tavă de copt. Coaceți la o temperatură de 180-200 de grade timp de 20-30 de minute. Plăcintele ar trebui să fie rumenite si frumoase.

După aceea, lăsați-le în cuptorul închis să se răcească. Aluatul va deveni mai moale. Dacă le servesti imediat, vor fi crocante. Este foarte gustos!

 

Pofta buna!

 

 Sursa