Ingrediente:
Lapte sau apă – 500 ml
Sare – 1 linguriță
Zahăr – 1 linguriță
Făină – 4 căni
Drojdie uscată – 1 plic (10 g)
Cartofi – 1 kg
Ceapă – 2 bucăţi
Cașcaval Suluguni (sau brânză) – 600-700 g
Sare – după gust
Ulei – 2 linguri
Unt – 50 g
Mod de preparare:
1. Dizolvați în lapte cald sarea, zahărul şi drojdia. Amestecați şi așteptați să se formeze spumă.
2. Amestecați făina cernută şi maiaua, frământați aluatul. La final adăugați uleiul şi puneți aluatul la loc cald să crească în volum.
3. După 40 de minute apăsați aluatul şi lăsați-l din nou să crească în volum.
4. Între timp pregătiți umplutura: în piureul de cartofi adăugați cașcavalul, ceapa tăiată mărunt şi puţină sare. Amestecați bine şi modelați din umplutură 3 bile egale.
5. Când aluatul va fi gata împărțiți-l şi pe el în 3 părți egale.
6. Întindeți bucata de aluat într-un cerc, pe mijloc puneți bila de umplutură, strângeți marginile aluatului în centru astfel ca să obțineți un “săculeț”.
7. Presărați suprafața de lucru cu făină şi cu ajutorul unui sucitor transformați săculețul într-o turtă. Străpungeți aluatul cu furculița în câteva locuri pentru a elimina aerul.
8. Lăsați turtele câteva minute să se odihnească, transferaţi-le pe tava de copt tapetată cu hârtie şi puneți-le în cuptorul preîncălzit la temperatura 180ºC, până se vor rumeni frumos.
9. Ungeți turtele coapte cu unt şi lăsați-le câteva minute să se înmoaie. Se servesc calde.
Pofta buna!