Flori si gradina

Plantarea de toamnă a căpățânelor întregi de usturoi – o metodă inedită!

 

 

 

 

O metodă foarte interesantă și neobișnuită. Este foarte puțin cunoscută, unii probabil vor auzi despre ea pentru prima dată. Folosesc această metodă deja de 2 ani și sunt foarte satisfăcută de rezultate. Iată de ce am hotărât să v-o împărtășim și dumneavoastră. Cu siguranță o să vă placă și metoda va deveni una dintre preferatele dumneavoastră. Se numește ”leneșă”, deoarece, în comparație cu metoda tradițională, nu necesită atât de mult timp. Este perfectă pentru grădinile nu mari, cu spațiu mic pentru plantare. Usturoiul îl puteți planta în jurul pomilor de măr, plantațiilor de coacăz și zmeur, protejând astfel culturile de dăunători: coacăzul de molia fructelor, iar mărul de afide.

Metoda tradițională de plantare a usturoiului, pe care o cunosc toți grădinarii, este plantarea cățeilor de usturoi: separați căpățâna de usturoi în căței, îi alegeți pe cei mai buni și îi sădiți în pământ, dacă vorbim despre usturoiul plantat toamna.

Astăzi vă propunem metoda unică de plantare a usturoiului – plantarea căpățânelor. Preventiv, trebuie să pregătiți usturoiul, precum și solul. Alegeți cel mai bun și mai frumos usturoi. Verificați căpățânele pipăindu-le, să nu fie moi, vă recomandăm să alegeți căpățâni de dimensiuni mari. Numărul cățeilor depinde de soiul usturoiului. Alegeți usturoi cu cel puțin 5-6 căței, atunci veți obținei o recoltă pur și simplu fantastică.

După cum am spus, alegeți usturoiul, îndepărtați coaja superioară, ca să se vadă cățeii, astfel verificați și calitatea materialului săditor. Obligatoriu, tăiați baza căpățânei, fără să deteriorați cățeii. Acest lucru este necesar pentru că rădăcinile noi să nu întâmpine piedici în timpul creșterii.

 

 

Apoi, urmează prelucrarea căpățânei pregătite, după una din următoarele metode. Cea mai simplă este să o înmuiați în soluție de sare (1-2 linguri de sare pentru 2l de apă) pentru 10-15 minute, este suficeint pentru ca sarea să acționeze ca un dezinfectant. De asemenea, puteți înmuia usturoiul în fungicid, gudron sau permanganat de potasiu. Dizolvați 1-2 linguri de gudron într-un litru de apă. Deoarece gudronul se dizolvă rău în apă, îl puteți dizolva mai întâi într-o cantitate mică de apă cu săpun, simplu sau cu gudron – pentru un efect dublu, apoi în cantitatea necesară de apă. În soluție de gudron, usturoiul trebuie să petreacă 10-20 de minute, timp necesar pentru dezinfecția usturoiului, precum și a cepei.

Puteți planta usturoiul pe teritoriile unde deja ați sădit plante pentru nutreț. Aceste plante vor crește fără să influențeze dezvoltarea usturoiului. Înainte de a sădi plantele pentru nutreț, îmbogățiți solul cu compost, iar înainte de plantarea usturoiului, mai adăugați compost și diatomită.

Faceți gropi adânci pentru plantarea usturoiului, folosind dispozitivul special. În aceste gropi adăugați compost și 1 linguriță de diatomită. Diatomita protejează culturile de dăunători și putregai, prelungește efectul irigărilor și fertilizărilor de 2-4 ori, crește randamentul producției cu 13-40%, îmbunătățește regimul termic și acidifiază solul.

 

 

 

Conținutul ridicat de dioxid de siliciu este foarte important. Această substanță fortifică rădăcinile, tulpinile și frunzele plantei. De asemenea, scade cantitatea nitraților și metalelor grele din sol. Capacitatea sa absorbantă este de 100 de ori mai mare ca cea a cărbunelui activat.

Amestecați bine cu fărașul, faceți o adâncitură suplimentară în această compoziție și plantați căpățâna pregătită și prelucrată preventiv. Adâncimea gropii este de aproximativ 10 cm. Așezați usturoiul la baza gropii și acoperiți-l cu pământul scos anterior.

Dacă solul este sărac, îl puteți presăra cu compost. Usturoiul solicită o hrană bună, iar în cazul plantării căpățânelor întregi, această necesitate este și mai ridicată. Țineți cont de acest lucru atât în cazul plantării de toamnă, cât și în cazul celei de primăvară.

Usturoiul trebuie să fie acoperit cu un strat de pământ de 10-12 cm. Un lucru foarte important, în special în cazul acestei metode de plantare.

Distanța între plantațiile de usturoi, anume în cazul acestei metode, trebuie să fie de cel puțin 25 cm.

 

 Sursa:  Sfaturi pentru casă