Ficatul este cel mai mare organ din organism și poate fi deteriorat și afectat negativ de o alimentație nesănătoasă și de stilul de viață. Dacă nu ai grijă corect de corpul tău, sunt șanse ca interiorul tău să sufere. Dacă vă confruntați cu oricare dintre următoarele, este posibil ca ficatul să strige după ajutor:
- Balonare
- Durere sau disconfort la nivelul ficatului (în zona abdominală superioară dreaptă sub cutia toracică)
- Grăsime abdominală în exces sau o strângere în jurul abdomenului superior
- Probleme la digerare
- Reflux acid / Arsuri la stomac
- Pete întunecate pe piele
- Supraîncălzire / Transpirație excesivă
- Piele cu mâncărime, pete
- Creștere în greutate inexplicabilă
- Oboseală cronică
Simptomele de mai sus pot fi semne că ficatul tău este blocat sau înfundat cu grăsimi nesănătoase. Neîngrijirea ficatului poate duce la multe probleme medicale grave, așa că este important să luați măsuri active pentru a vă menține ficatul curat și sănătos, rămânând activ, adoptând o alimentație sănătoasă și limitând expunerea la substanțe nocive. Expunerea la următoarele poate provoca o acumulare de toxine în ficat:
- Fum
- Benzină
- Vopsea și lipici
- Produse puternice de curățare
- Coloranți
- Pesticide
- Îngrășăminte
- Alcool
- Hrană procesată
Detoxifierea ficatului
Există multe produse pe piață care pretind a fi cea mai bună formă de detoxifiere când vine vorba de ficat. Acestea vin sub formă de suplimente de curățare, spălări ale ficatului, pastile, lichide și chiar pulberi. Dar cea mai bună detoxifiere a ficatului este una naturală. Aceste cinci plante pot ajuta la sănătatea ficatului prin eliminarea deșeurilor, purificând sângele și menținând ficatul sănătos.
1. Brusture
Brusturele este o plantă amară care poate fi preparată fiind adăugată în alimente sau transformată în ceai. Acționează prin purificarea sângelui și detoxifierea ficatului. Brusturele este un diuretic natural care ajută la eliminarea deșeurilor din sânge, ameliorând stresul asupra ficatului. Această plantă puternică se mândrește cu proprietăți antibacteriene și anti-fungice care pot fi, de asemenea, folosite pentru a trata afecțiunile pielii.
2. Ciulin de lapte
Ciulinul de lapte este o plantă cu o aromă amară care a fost folosită inițial în medicina ayurvedică. Numele provine de la credința că această plantă are capacitatea de a vindeca orice boală. Un ceai din ciulin de lapte este un remediu natural excelent pentru probleme digestive, tuse, răceală și alergii. Stimulează acizii din stomac și susține digestia, ajutând la eliminarea toxinelor din ficat.
3. Trifoiul Roșu
Trifoiul roșu crește în nord-vestul Africii, Europa și Asia. Este o plantă sălbatică care poate ajuta la purificarea sângelui și la stimularea transpirației pentru a elimina toxinele din piele. Ceaiul de trifoi roșu are un gust ușor dulce și susține ficatul ajutând la reducerea inflamației și la eliminarea deșeurilor din organism.
4. Măcriș
Măcrișul este o plantă amară care susține ficatul prin proprietățile sale diuretice. Măcrișul este unul dintre ingredientele principale din ceaiul essiac, care poate ajuta organismul să prevină cancerul. Este bogat în nutrienți, purifică sângele și ajută la prevenirea infecțiilor.
5. Năsturel
Năsturelul este o sursă grozavă de vitamina K, vitamina C, vitamina A, fier si calciu. De asemenea, este bogat în substanțe fitochimice care ajută la detoxifierea ficatului. Năsturelul este, de asemenea, un diuretic natural care ajută la eliminarea deșeurilor, oferind organismului nutrienți bogati.