Bazat pe studii științifice
O recenzie publicată în 2020 în „Iranian Journal of Basic Medical Sciences” prezintă cei mai eficienți compuși naturali împotriva cancerului mamar.
Analiza a fost bazată pe celule stem canceroase. Aceste celule sunt răspunzătoare pentru rezistența cancerului la tratament.
Unii compuși din alimente și din plante au capacitatea de a inhiba activitatea celulelor stem în cancerul de sân.
Celulele stem ale cancerului mamar folosesc diferite mecanisme pentru a rezista terapiilor convenționale: căi ale transportatorilor membranari, căi anti-apoptotice, pro-supraviețuire și căi de auto-reînnoire.
Compuși naturali care țintesc celulele stem canceroase
Compușii identificați de cercetători și prezentați mai jos conțin polifenoli și alți compuși anticancerigeni. Aceștia au capacitatea de a:
- perturba mecanismele menționate mai sus;
- inhiba activitățile biologice celulelor stem canceroase;
- induce apoptoza.
Apigenina
Acest flavonoid se găsește în numeroase legume și fructe, dar și în plante medicinale, precum:
- pătrunjel, țelină, usturoi, varză, ardei gras, spanac
- salvie, oregano, busuioc
- mușețel
- vin roșu, bere
Cea mai mare concentrație de apigenină se află în pătrunjelul uscat, florile uscate de mușețel și semințele de țelină.
Apigenina acționează asupra țintelor moleculare în multe alte cancere: colonic, gastric, hepatic, pulmonar, pancreatic, cervical, endometrial, ovarian, tiroidian, vezical, de prostată, de piele.
Curcumina și curcumol
Acești compuși sunt polifenoli care se găsesc în rădăcina de turmeric.
Au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare puternice.
În cancerul mamar, inhibă creșterea tumorală și angiogeneza (producerea de noi vase de sânge necesare pentru tumori).
Curcumina acționează la nivel celular. Este utilă în bolile inflamatorii, în sindromul metabolic, dureri, boli neurgologice, boli degenerative, afecțiuni hepatice și renale.
Acid elagic, acid ursolic, luteolina
Acești polfenoli se găsesc în special în unele fructe:
- rodie, mere, struguri, căpșuni, zmeură, merișoare
- nuci, fistic, caju, pecans
- busuiocul sfânt, rozmarin, cimbru, oregano, salvie
- linte, măsline, ulei de măsline
Epigalocatechina
Această substanță antioxidantă se găsește în planta de ceai verde.
Are efecte împotriva cancerului, bolilor de inimă, hipertensiunii arteriale, rezistenței la insulină, obezității și maladiei Alzheimer.
Alegeți un ceai verde de calitate. Pentru a beneficia de o cantitate maximă de epigalocatechină, ceaiul trebuie preparat prin infuzare.
Fierbeți apa și turnați-o clocotită peste plantă. Lăsați ceaiul verde la infuzat 1- minute, apoi strecurați.
Genisteina
Genisteina este un izoflavonoid care se găsește în boabele de soia.
Studiile pe animale au arătat că soia și genisteina reduc cantitatea de țesut adipos mamar și suprimă tumorile.
Produsele pe care le cumpărați trebuie să fie făcute din soia nemodificată genetic. Asigurați-vă că este precizat acest lucru pe ambalaj.
Gingerol
Acest compus fenolic se găsește în uleiul extras din ghimbir.
Rădăcina proaspătă de ghimbir are o concentrație ridicată de gingerol.
Gingerolul inhibă motilitatea, atașamentul și invazia celulelor canceroase.
Noscapina
Această substanță este un alcaloid derivat din macul de grădină. Are efecte anticancerigene, anti-metastazice și antitusive.
Inhibă proliferarea celulară a cancerului de sân, de prostată și de ovare.
Piperina
După cum o indică numele, piperina este un compus polifenolic izolat din piperul negru.
Studiile pe animale au arătat că această substanță reduce rata cancerului de plămâni și combate cancerul mamar.
Pterostilben
Acest compus se găsește în afine și are proprietăți anticancerigene și antitumorale.
Pterostilben suprimă tumorigenitatea și metastazarea tumorilor.
Resveratrol
Cu siguranță ați mai auzit de acest compus. Este un antioxidant prezent în mod natural în:
- strugurii roșii, sucul de struguri roșii, vinul roșu
- afine
- untul de arahide
- ciocolata neagră
Previne bolile cardiovasculare și cancerul.
Acționează ca un antioxidant asupra celulelor normale și ca un pro-oxidant și citotoxic asupra celulelor canceroase.
Izotiocianați
Acești compuși se găsesc în cantități mari în legumele crucifere:
- varză, conopidă, broccoli, ridiche, gulie, hrean, muștar
Persoanele care consumă cantități adecvate de izotiocianați au un risc mai mic de cancer mamar, pulmonar și colonic.
Izotiocianații activează procesele de detoxifiere a substanțelor carcinogene, cresc apoptoza și stopează ciclul celular.
Contribuie la suprimarea proliferării celulare, angiogenezei și auto-reînnoirii celulare.
Sulforafan
Este principalul compus glucozinolat din broccoli. A fost intens studiat pentru efectele sale anti-cancer.
Timoquinona
Este principalul compus al semințelor și uleiului de negrilică (chimen negru). Are proprietăți anticancerigene, antioxidante și antiinflamatoare.
Protejează împotriva cancerului mamar prin mecanisme anti-proliferative și pro-apoptotice.
Timoquinona combate aproape toate tipurile de cancer.
Lăptișorul de matcă
Acest produs apicol conține polifenoli și alți compuși bioactivi cu proprietăți imunomodulatoare, antiinflamatoare, antimicrobiene, antioxidante și anticancerigene.
Previne creșterea celulelor cancerului mamar și înmulțirea celulelor de neurblastom.