Brusturele este o plantă medicinală cu proprietăți antiinflamatoare, antiinflamatoare, atimicrobiene și antitumorale. Acesta face parte din familia asteracee, genul arctium și are numele științific de arctium lappa. Se întâlnește în nordul Europei și în Siberia, fiind cunoscut chiar și în Japonia sub numele de gobo.
Despre rădăcina de brusture se crede că poate stopa metastaza (răspândirea) celulelor tumorale, fiind o componentă importantă a ceaiului Essiac, un remediu natural împotriva cancerului. Ca plantă, brusturele crește până la 1m înâlțime și are frunzele mari, sub formă de inimă, de culoare verde închis pe partea superioară și verde deschis pe cea inferioară.
Rădăcina de brusture se extrage de obicei toamna, are o formă asemănătoare morcovului sau păstârnacului și poate atinge 1m lungime. La fel ca păstârnacul, aceasta are o consistență ațoasă și un gust dulceag.
De la brusture se consumă toate părțile, incluzând tulpina, mugurii sau semințele uscate. Toate acestea sunt bogate în antioxidanți și au numeroase proprietăți vindecătoare. Rădăcina este foarte săracă în calorii (72 calorii /100g) și este o sursă importantă de polizaharide fără amidon cum ar fi inulina, glucozid-lapina sau mucilagiul, care acționează ca laxativ. Inulina este și un bun prebiotic, reduce colesterolul și nivelul zahărului în sânge și ajută la scăderea în greutate.
În rădăcina de brusture se găsesc cantități importante de potasiu electrolitic, o componentă esențială a fluidelor corporale care controlează ritmul cardiac și tensiunea arterială. Printre vitaminele conținute se mai numără acidul folic, riboflavina, piroxidina, niacina, vitamina E și vitamina C. Atât vitamina E cât și vitamina C sunt puternic antioxidante și ajută la prevenirea infecțiilor, cancerului sau problemelor neurologic. Alte componente din rădăcina de brusture sunt fierul, magneziul și cantități reduse de zinc, calciu, seleniu sau fosfor.
În medicina tradițională, brusturele este considerat una dintre cele mai puternice plante pentru detoxifierea sângelui. Acesta conține câteva substanțe cu proprietăți diuretice, care ajută la eliminarea toxinelor prin intermediul urinei. Infuzia de brusture se utilizează pentru tratarea durerilor și infecțiilor în gât sau piept, iar frunzele se adaugă în formule pentru tratamentul dermatitei, psoriazisului și uscăciunii tegumentare. Părțile verzi pot fi folosite direct în alimentație, având rolul de a stimula apetitul și reduce indigestia și acumularea de gaze.
Sursa: 4bio.ro