Ingrediente :
Pentru foi:
– 10 albusuri
– 500 g zahar
– 450 g nuca
– 25 ml esenta de migdale
– un praf de sare
Pentru crema :
– 400 g unt
– 2 linguri de zahar pudra
– 10 galbenusuri
– 200 g zahar
– 4 linguri faina alba
– 600 ml lapte
– 8 pachetele de zahar vanilat (8g/pachet)
Pentru ornat :
– 100 g ciocolata cu lapte (sau amaruie, daca preferati)
– 1 albus de ou
Mod de preparare :
Se macina miezul de nuca.
Albusurile se bat spuma impreuna cu un praf de sare. Cand s-au intarit se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana compozitia devine ferma, tare. Se adauga apoi nuca macinata si esenta de migdale.
Compozitia se imparte in doua parti. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin unt se coc cele doua foi, pe rand, fiecare cate 20-25 de minute la 170 de grade, in cuptorul incalzit in prealabil.
Se rastoarna cele 2 foi pe hartie de copt si incepem sa preparam crema. Untul se freaca cu cele 2 linguri de zahar pudra.
Se lasa deoparte si din cand in cand se scurge apa pe care o lasa.
Cele 10 galbenusuri se freaca cu 200 g zahar pana compozitia devine spumoasa. Se adauga 4 linguri de faina si apoi laptele, putin cate putin pana se incorporeaza si la urma se adauga zaharul vanilat.
Cand totul este foarte bine omogenizat se fierbe, la foc mic, intr-o oala cu fund dublu sau pe baie de aburi. Se amesteca continuu pentru a nu se face cocoloase. Cand crema s-a ingrosat, se ia de pe foc si se lasa la racorit. Cand este inca calda se amesteca cu untul.
Crema se pune intre cele doua foi, se acopera cu hartie si se lasa la temperatura camerei 3-4 ore apoi se baga la frigider pentru aproximativ 12 ore.
Dupa ce s-a inmuiat se unge foaia de deasupra cu albus batut spuma si se rade ciocolata. Se mai tine la frigider 1-2 ore (daca rezistati tentatiei de a nu gusta). Se taie in patrate, romburi sau oricum doriti.
Este o prajitura aspectuoasa si in acelasi timp gustoasa (se termina repede).