Tort cu fructe si crema de cacao – blatul pufos, crema de cacao, frisca si fructele fac ca acest tort sa fie un deliciu.
Puteti pune ce fructe doriti, eu am pus banana, portocala si kiwi, fructe care ii dau o savoare racoritoare.
Ingrediente:
BLAT
150 g unt
100 g zahar (brun)
200 g miere
3 oua mari
375 g faina “Mix It”- Dr. Schar (oricare, e fara pretentii)
1 praf de copt fara gluten sau 1 lgr bicarbonat de sodiu (folositi din el asa cum scrie pe plic, proportionati la cantitatea de faina)
sare
1/2 lingurita scortisoara
1/2 lingurita ghimbir
1/4 lingurita nucsoara
1/4 lingurita cuisoare
OPTONAL: praf de piper
FRISCA
225-300 ml smântâna (in functie de aria tavii)
1 pachet zahar vanilat
30 g zahar
1 plic întaritor de frisca fara gluten (DOAR LA NEVOIE)100 g gem de portocale sau de prune
DECOR
140-180 g ciocolata neagra
3lg miere (iese cam tare) sau 2-3 lg lapte (mai moale)
3 biscuiti fara gluten glazurati “Orangino”
50g ciocolata alba pentru stelute
cirese confiate, orice fructe deshidratate
Mod de preparare:
BLATUL
Preincalzeste la 160 grd cuptorul (cu ventilator cine are)
Imbraca in hartie de copt tava de chec.
1. Intr-o craticioara, la foc mediu, incalzeste untul cu zaharul si amesteca pana se topeste zaharul.
2. Opreste focul. Adauga mierea (nezaharisita, altfel o topesti un pic si pe ea la foc) pana aceasta se topeste.
Lasa amestecul la racit.
3. Pune faina intr-un castron cu praful de copt si sarea.
4. Adauga mirodeniile uscate in faina si omogenizeaza.
5. Bate ouale.
6. Adauga “siropul” racit in oua.
7. Adauga amestecul umed in cel uscat.
Omogenizeaza cu telul fara a suprabate, pentru ca aceasta conduce la obtinerea unei prajituri uscate.
8. Toarna aluatul in forma tapetata.
9. Se va coace la 150 grd timp de 50-55 minute, sau pana trece testul cu scobitoarea.
10.Dupa ce ai scos tava din cuptor, o mai lasi 20 de minute in forma, apoi scoti blatul cu hartie cu tot pe un gratar la racit.
11.Cu un cutit zimtat taie blatul in 4 bucati pe lung, depozitand pe tavi.
FRISCA
1. Smantana o o lasi la congelator 15 minute inainte de folosire.
2. Rastorni într-un castron de mixer si bati la viteza mica.
Când începe sa creasca, adaugi treptat zaharul si dai mixerul la o viteza mai mare.
3. Când se îngroasa, adauga zaharul vanilat si, daca da semne ca nu se intareste, pune si întaritorul de frisca, apoi introdu la frigider si lasa la rece.
ASAMBLARE
1. Omogenizezi gemul.
2. Ungi primul strat de blat cu frisca, apoi pui urmatorul blat, ungi cu gem, iar blat, ungi cu frisca si termini cu ultimul strat de blat.
DECOR
1. Intr-un ibric cu fund gros pune cuvertura de ciocolata rupta mic si aseaz-o la foc minim, amestecand pana se topeste.
Daca este alta ciocolata, o pui rasa si topita la bain-marie.
2. Amesteci si cu mierea si omogenizezi.
Combinatia aceasta mi-a iesit acum cam tare, de aceea as modifica sa fie amestecata cu 2-3 linguri de lapte in loc de miere.
3. Acesta cuvertura se toarna imediat, alte tipuri, se mai lasa la racit 5 minute.
Sa fie fluida dar nu zeama.
Cat este calda, fixezi si biscuitii glazurati “Orangino”.
FIGURINE
1. Topeste la bain-marie ciocolata alba menaj sau de buna calitate (unele au amidon, naspa), rasa ori rupta micut.
2. Intinde-o cu fundul lingurii sau o spatula pe o hartie de copt, in strat subtire de 2 mm.
O racesti 2 minute la congeator.
3. Scoti ciocolata (nu este impietrita ci tare) si decupezi forme din ea.
Am decorat stelute ca in poze si am inviorat cu fructe rosii: merisoare si goji moi.
Daca goji sunt tari, le hidratezi cateva minute in apa si le scurgi bine, eventual uscate in prosop de hartie.
Se taie a doua zi dupa ce s-a inmuiat de la umplutura (pare insiropata).
Tort cu fructe si crema de cacao – blatul pufos, crema de cacao, frisca si fructele fac ca acest tort sa fie un deliciu.
Puteti pune ce fructe doriti, eu am pus banana, portocala si kiwi, fructe care ii dau o savoare racoritoare.
Ingrediente:
BLAT
150 g unt
100 g zahar (brun)
200 g miere
3 oua mari
375 g faina “Mix It”- Dr. Schar (oricare, e fara pretentii)
1 praf de copt fara gluten sau 1 lgr bicarbonat de sodiu (folositi din el asa cum scrie pe plic, proportionati la cantitatea de faina)
sare
1/2 lingurita scortisoara
1/2 lingurita ghimbir
1/4 lingurita nucsoara
1/4 lingurita cuisoare
OPTONAL: praf de piper
FRISCA
225-300 ml smântâna (in functie de aria tavii)
1 pachet zahar vanilat
30 g zahar
1 plic întaritor de frisca fara gluten (DOAR LA NEVOIE)100 g gem de portocale sau de prune
DECOR
140-180 g ciocolata neagra
3lg miere (iese cam tare) sau 2-3 lg lapte (mai moale)
3 biscuiti fara gluten glazurati “Orangino”
50g ciocolata alba pentru stelute
cirese confiate, orice fructe deshidratate
Mod de preparare:
BLATUL
Preincalzeste la 160 grd cuptorul (cu ventilator cine are)
Imbraca in hartie de copt tava de chec.
1. Intr-o craticioara, la foc mediu, incalzeste untul cu zaharul si amesteca pana se topeste zaharul.
2. Opreste focul. Adauga mierea (nezaharisita, altfel o topesti un pic si pe ea la foc) pana aceasta se topeste.
Lasa amestecul la racit.
3. Pune faina intr-un castron cu praful de copt si sarea.
4. Adauga mirodeniile uscate in faina si omogenizeaza.
5. Bate ouale.
6. Adauga “siropul” racit in oua.
7. Adauga amestecul umed in cel uscat.
Omogenizeaza cu telul fara a suprabate, pentru ca aceasta conduce la obtinerea unei prajituri uscate.
8. Toarna aluatul in forma tapetata.
9. Se va coace la 150 grd timp de 50-55 minute, sau pana trece testul cu scobitoarea.
10.Dupa ce ai scos tava din cuptor, o mai lasi 20 de minute in forma, apoi scoti blatul cu hartie cu tot pe un gratar la racit.
11.Cu un cutit zimtat taie blatul in 4 bucati pe lung, depozitand pe tavi.
FRISCA
1. Smantana o o lasi la congelator 15 minute inainte de folosire.
2. Rastorni într-un castron de mixer si bati la viteza mica.
Când începe sa creasca, adaugi treptat zaharul si dai mixerul la o viteza mai mare.
3. Când se îngroasa, adauga zaharul vanilat si, daca da semne ca nu se intareste, pune si întaritorul de frisca, apoi introdu la frigider si lasa la rece.
ASAMBLARE
1. Omogenizezi gemul.
2. Ungi primul strat de blat cu frisca, apoi pui urmatorul blat, ungi cu gem, iar blat, ungi cu frisca si termini cu ultimul strat de blat.
DECOR
1. Intr-un ibric cu fund gros pune cuvertura de ciocolata rupta mic si aseaz-o la foc minim, amestecand pana se topeste.
Daca este alta ciocolata, o pui rasa si topita la bain-marie.
2. Amesteci si cu mierea si omogenizezi.
Combinatia aceasta mi-a iesit acum cam tare, de aceea as modifica sa fie amestecata cu 2-3 linguri de lapte in loc de miere.
3. Acesta cuvertura se toarna imediat, alte tipuri, se mai lasa la racit 5 minute.
Sa fie fluida dar nu zeama.
Cat este calda, fixezi si biscuitii glazurati “Orangino”.
FIGURINE
1. Topeste la bain-marie ciocolata alba menaj sau de buna calitate (unele au amidon, naspa), rasa ori rupta micut.
2. Intinde-o cu fundul lingurii sau o spatula pe o hartie de copt, in strat subtire de 2 mm.
O racesti 2 minute la congeator.
3. Scoti ciocolata (nu este impietrita ci tare) si decupezi forme din ea.
Am decorat stelute ca in poze si am inviorat cu fructe rosii: merisoare si goji moi.
Daca goji sunt tari, le hidratezi cateva minute in apa si le scurgi bine, eventual uscate in prosop de hartie.
Se taie a doua zi dupa ce s-a inmuiat de la umplutura (pare insiropata).
Pofta buna!
Craciun fericit!
Sursa