Ingrediente :
- Foi
- 3 oua
- 6 lg zahar
- 6 lg ulei
- o lingurita bicarbonat stins cu otet
- 12 lg lapte
- aproximativ 750 g faina (in functie de puterea de absorbtie a fainii si marimea oualor)
- Crema:
- 1 l lapte
- 8 lg faina
- 350 gr margarina/unt
- 200 g zahar pudra
- zeama si coaja de lamaie (eu coaja nu pun)
- 3-4 linguri nuca de cocos (optional)
- zahar pudra pentru pudrat prajitura
Mod de preparare :
Uneori, in loc de zahar pudra, pun deasupra prajiturii o glazura din ciocolata alba topita cu unt si putina apa.
- Pune ouale impreuna cu zahatul intr-un bol.
- Mixeaza apoi adauga treptat uleiul.
- Pune si laptele, bicarbonatul stins cu putin otet, si omogenizeaza.
- Incepe sa adaugi faina, amestecand la inceput cu lingura apoi framantand cu mana.
- Ai nevoie de un aluat ferm dar elastic, nelipicios, din care sa intinzi cu usurinta foi.
- Imparte aluatul in cinci parti egale.
- Pregateste o tava (eu am copt in tava mare a aragazului), unge cu ulei pe dosul tavii si presara faina.
- Intinde o bila de aluat intr-o foaie de dimensiunea tavii, mut-o cu grija pe fundul tavii si introdu tava in cuptorul preincalzit, la 175 grade.
- Coace foaia timp de 6-7 minute, pana incepe sa se rumeneasca pe laterale.
- Intre timp pregateste urmatoarea foaie si procedeaza la fel cu tot aluatul.
- Lasa foile la racit si pregateste crema.
- Pune intr-o cratita cu fund dublu faina si incepe sa adaugi, treptat, laptele, amestecand sa nu faca cocoloase.
- Pune cratita pe foc si fierbe amestecul la foc moderat, amestecand continuu, pana se ingroasa si se desprinde de peretii vasului.
- Mixeaza untul spuma impreuna cu zaharul pudra.
- In untul spuma, incepe sa adaugi cate 2-3 linguri din amestecul cu faina, mixand usor.
- La final adauga zeama si coaja de lamaie (poti folosi zeama si coaja de la o singura lamaie dar daca-ti place aroma mai pronuntata mai poti pune zeama de lamaie dupa gust) si nuca de cocos.
- Incorporeaza usor.
- Imparte crema in 4 parti egale.
- Pune prima foaie, intinde o parte din crema, a doua foaie, crema, si tot asa pana la final.
- Imbraca prajitura cu folie alimentara si pune deasupra ei o tava. Las-o sa se inmoaie cateva ore sau chiar pana a doua zi.
- Pudreaz-o cu zahar si portioneaz-o.
Pofta buna !
Sursa: Papa Bun