Prăjitură cu cremă de griș, gem de căpșuni și glazură de ciocolată
Ingrediente:
pentru foi:
7 linguri zahăr
7 linguri ulei
1 linguriță amoniac stins cu oțet
5 ouă
făină cât cuprinde
pentru crema de griș:
1,5 L lapte
1-2 plic zahăr vanilat
200 g griș
200 g unt
1 praf de sare
10 linguri zahăr
esență de vanilie, după gust
1 linguriță coajă rasă de portocală
pentru sirop:
Apă
Zahăr
Esență de vanilie
pentru glazură:
3 linguri frișcă lichidă
100 g ciocolată cu lapte
1 borcan mic gem de căpșuni
Mod de preparare:
Începem cu foile: batem ouăle împreună cu zahărul, până obținem o spumă, apoi adăugăm uleiul, amoniacul. Punem și făină, atât cât să obținem un aluat nelipicios și elastic.
Frământăm, apoi împărțim aluatul în 5 părți egale.
Coacem 5 foi pe dosul unei tăvi de 22*32cm tapetat cu unt și făină, timp de 12-15 minute, la 180 de grade Celsius.
Pentru cremă: turnăm laptele într-o cratiță, adăugăm un praf de sare și zahărul și punem pe foc mic.
Când laptele începe să fiarbă, turnăm în ploaie grișul, amestecând continuu cu un tel.
Când crema s-a îngroșat, luăm de pe foc, adăugăm untul și amestecăm până la omogenizare.
Lăsăm crema să se răcească, după care adăugăm esența de vanilie, zahărul vanilat și coaja de portocale.
Pentru sirop: amestecăm toate ingredientele într-o cană, până la omogenizare. Cu acest sirop vom unge cele 5 foi, pe măsură ce asamblăm prăjitura.
Așezăm prima foaie pe un platou, ungem cu sirop apoi întindem un strat uniform de cremă de griș.
Luăm a două foaie, o ungem pe ambele părți cu sirop, după care o așezăm peste cremă. Întindem un strat uniform de gem de căpșuni. Procedăm la fel cu restul foilor, alternând umpluturile.
După asamblare, acoperim prăjitura cu folie alimentară și punem o greutate peste ea. O lăsăm așa până a doua zi.
A doua zi, pregătim glazura de ciocolată: punem bucățelele de ciocolată într-o cratiță mică, împreună cu frișca lichidă. Punem cratița pe foc, amestecăm până la omogenizare.
Turnăm glazura peste prăjitură, întindem uniform și așteptăm să se întărească.
Poftă bună!