Ingrediente:
- Pentru 3 foi:
- 7 oua
- 7 linguri zahar (pudra)
- 7 linguri faina
- 3 linguri ulei
- esenta de vanilie
- Pentru crema:
- 4 galbenusuri
- 100 g zahar
- 3 linguri amidon
- 500 ml lapte
- esenta de vanilie
- 1 lingura zeama de lamaie
- Pentru caramel:
- 400 g zahar
- 50 ml apa
- 2 linguri otet
- o bucatica de unt (cca 25 g)
Mod de preparare:
Foi de pandispan:
Preincalziti cuptorul la foc mediu (180 grade sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie)
Ouale se separa. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se obtine o bezea lucioasa, care face tepi atunci cand scoateti paletele mixerului din bol. Separat, galbenusurile se amesteca cu ulei si esenta de vanilie, dupa care se toarna peste bezea. Se amesteca usor, ori cu spatula, ori cu mixerul la viteza cea mai mica. Cernem faina deasupra si amestecam usor cu spatula, cu miscari circulare, de jos in sus.
Compozitia se cantareste si se imparte in 3. Fiecare parte de compozitie se intinde in tava tapetata cu hartie de copt in strat subtire si uniform. Tava se da la cuptor pentru cca 10 minute, pana foaia se rumeneste usor si nu mai este lipicioasa deasupra. Foaia coapta se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt si se lasa la racit.
Foile se pot suprapune, dar numai dupa ce s-au racit foarte bine
Crema mascarpone:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza alternand cu laptele amestecand usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte si se pune vanilia si putina zeama de lamaie.
- Zeama de lamaie este optionala, dar va accentua aroma de vanilie si crema va avea un gust mai bun
Crema se lasa sa se racoreasca, timp in care se amesteca din cand in cand cu telul, sa nu se formeze pojghita. Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste.
Crema racita se mixeaza putin, apoi se adauga mascarponele si se mixeaza pana la omogenizare.
Caramel:
Punem zaharul intr-o craticioara si turnam apa si otetul deasupra. Lasam sa fiarba la foc mic, pana zaharul devine lichid si se caramelizeaza. Adaugam untul si amestecam bine.
Turnam caramelul peste foile de pe care am scos hartia de copt.
Pofta buna!