Prajitura cu crema mascarpone si zmeura – o prajitura spectaculoasa, aromata si grozav de gustoasa. Desi pare a fi o prajitura elaborata, va asigur ca se face cat se poate de usor.
Ingrediente:
pentru foi:
- 300 g faina
- 150 g zahar (pudra)
- 50 g cacao
- 10 g praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 400 g iaurt
- 3 oua
- 100 ml ulei
- esenta de vanilie
pentru jeleul de zmeura:
- 300 g zmeura (congelata)
- 150 g zahar
- 10 g gelatina
pentru crema:
- 200 g smantana pentru frisca/frisca lichida
- 200 g ciocolata alba
- 500 g mascarpone
- 1 pliculet zahar vanilat
- zmeura, dupa preferinta
Mod de preparare:
Foi pentru prajitura:
Amestecam faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si un praf de sare. Dupa ce le-am amestecat bine le cernem intr-un castron. Facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, esenta de vanilie, iaurtul si cele 3 oua. Incepem sa mixam la viteza mica a mixerului, pana ingredientele se amesteca, apoi marim viteza mixerului si mixam pana obtinem o compozitie omogena si lucioasa.
- puteti folosi orice fel de iaurt, dar cu cat procentul de grasimi este mare cu atat este mai bun
Compozitia se imparte in 2 parti egale si se coc 2 blaturi in tava mare de la aragaz (40/30 cm), tapetata cu hartie de copt, la foc mediu (180 grade sau 160 grade la cuptor cu ventilatie) pentru cca 20 de minute fiecare. Blaturile se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca foarte bine.
Crema de mascarpone:
Ciocolata alba rupta bucatele si amestecata cu smantana pentru frisca se topeste la foc mic, fara a da in clocot, amestecand continuu. Se da deoparte si se lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei.
Mascarponele si zaharul vanilat se pun in vasul robotului de bucatarie si se mixeaza putin cat sa se omogenizeze. Se adauga crema de ciocolata alba si se mixeaza pana crema devine ferma si omogena. Dam la rece pana la asamblarea prajiturii.
Jeleu de zmeura:
Gelatina o punem la hidratat in apa rece, atata apa cat gelatina sa fie bine acoperita.
Intr-o cratita punem zmeura si zaharul. Punem cratita pe foc mic si amestecand din cand in cand fierbem pana zmeura se inmoaie si isi lasa zeama. Adaugam gelatina, omogenizam si lasam la racit.
Asamblare Prajitura cu crema mascarpone si zmeura:
Se desprinde usor hartia de copt de pe blaturi. Fiecare blat se taie in 2 parti, pe latime, obtinand astfel 4 blaturi de cca 20/30 cm.
Punem un blat pe platou, punem 1/3 din crema in strat uniform si zmeura, acoperim cu al doilea blat si repetam cu restul de crema si blat. Turnam jeleul de zmeura pe toata suprafata prajiturii si dam la rece pana in momentul servirii.
- daca folositi zmeura proaspata o puneti intrega peste crema, daca este congelata se poate sfarama cu mana