Ingrediente:
pentru blat:
4 oua medii
130g zahar
1 plic zahar vanilat Bourbon
100g nuca macinata
1 pachet biscuiti rotunzi
1 lingurita praf de copt
pentru crema:
1 cutie lapte condensat neindulcit (350g)
3 foi de gelatina
200g unt moale (60% grasime)
30g zahar pudra
2 pliculete zahar vanilat Bourbon
1 lingura esenta de vanilie
pentru topping:
200 gr lapte condensat caramelizat
200g ciocolata amaruie si cu lapte
50g unt
Mod de preparare:
Blat
Se bat ouale cu zaharul tos si vanilat pana isi dubleaza volumul, aproximativ 5 minute.
Separat se amesteca biscuitii sfaramati, praful de copt si nuca macinata, apoi se incorporeaza treptat in compozitia anterioara, amestecand circular, de sus in jos, cu un tel.
Se pregateste tava unsa si tapetata, iar pentru a scoate mai usor prajitura, se asaza o bucata de hartie de copt lata cat tava si lunga cat sa ramana margini inalte.
Se rastoarna compozitia in tava, se niveleaza, apoi se tranteste tava de cateva ori de blat, pentru a se sparge bulele prea mari de aer.
Se coace 25-30 min, la foc mediu, in mijlocul cuptorului preincins.
Este gata atunci cand trece testul scobitorii. Se lasa la racit in tava.
Crema
Daca se foloseste lapte condensat ambalat in cutie metalica, aceasta se pune intr-o oala plina cu apa si se fierbe timp de o ora.
In unele retete am vazut ca se sare acest pas, obisnuit mai mult la pregatirea de „dulce de leche”, cu diferenta ca se face timp mult mai indelungat.
Eu am respectat indicatiile din reteta originala, am fiert o ora, dar fara a observa mari modificari in gust sau textura.
Data viitoare nu il voi mai fierbe, il folosesc direct din cutie.
Mi-a fost teama ca ambalajul nu va rezista la fiert, asa ca am rasturnat continutul intr-un borcan mare de 800ml, i-am pus capac si apoi l-am pus la fiert in oala cu apa.
Dupa ce a fiert laptele, se pun la inmuiat foile de gelatina, timp de cel putin 5min. Odata hidratate, se storc in mana si se amesteca in laptele fierbinte.
Acest pas nu era mentionat original, dar mi-a fost teama ca, fara gelatina, crema nu se va intari.
Laptele se pune la racit in baie de apa rece, apoi se incorporeaza treptat in untul moale, frecat anterior pentru a se inlatura apa in exces.
Deoarece, in acel moment, crema nu avea nici un gust, am adaugat in plus fata de reteta originala, zaharul si esenta de vanilie.
Crema se intinde peste blat si se refrigereaza.
Dupa o ora, se incepe pregatirea glazurii.
Glazura
Intr-o olicica pusa in bain-marie se asaza ciocolata si untul si se lasa pana la topirea completa.
Daca are o consistenta prea tare, se adauga laptele, amestecand continuu.
Se lasa a se raci usor, apoi se glazureaza prajitura. Se reintroduce la frigider pentru cel putin 4 ore.
Se taie cu un cutit ascutit si a carui lama a fost incalzita deasupra aragazului.
Pofta buna!