Multă lume ţine post în zilele de miercuri şi de vineri. Mă gândesc pentru ei şi la reţete dulci de post, deoarece posibilităţile sunt multe, dar ideile nu vin tot timpul atunci când ai nevoie. Aşa că, azi le vin în ajutor cu această reţetă de prăjitură cu mere şi migdale.
Prăjitură cu mere şi migdale (de post) –
Ingrediente (1 tavă)
Pentru aluat
600 g făină
400 g margarină
2 pliculeţe zahăr vanilat
1 praf de copt
1 lingură oţet de mere
50 ml apă
Pentru umplutură
1 kg mere din soiul Ionatan
5 linguri zahăr
1 linguriţă scorţişoară măcinată
2 linguri griş
Pentru glazură şi decor
4 linguri gem de mere
150 g migdale feliate
1 lingură zahăr pudră cu aromă de vanilie
Mod de preparare:
Amesteci, într-un castron mare, zahărul vanilat cu margarina tăiată bucăţele, adaugi în ploaie făina cernută cu praful de copt, apoi adaugi treptat apa şi oţetul, frământând până obţii consistenţa unui aluat omogen, uşor de prelucrat. Îl laşi să stea 30 de minute la frigider. Între timp, cureţi merele de coajă, seminţe şi le tai cuburi.
Întinzi aluatul în două foi dreptunghiulare. Aşezi o foaie în tava unsă cu margarină şi tapetată cu făină, presari deasupra grişul pe toată suprafaţa, apoi adaugi merele. Presari peste ele zahăr şi scorţişoară măcinată.
Acoperi cu cea de-a doua foaie de aluat, o înţepi cu furculiţa în mai multe locuri şi introduci tava în cuptorul preîncăzit pentru circa 45 de minute. Înainte cu 10 minute să fie gata, ungi suprafaţa plăcintei cu gemul de mere, presari migdalele feliate şi pui din nou tava la cuptor până ce plăcinta este frumos rumenită. Prăjitura cu mere şi migdale de post de se porţionează după ce se răceşte şi se serveşte presărată cu zahăr pudră.
Pofta buna !
Sursa : Observator de Constanta