Astazi iti prezint o reteta simpla de prajitura cu mere si crema straciatella. Acest desert delicat cu bucati de ciocolata neagra are un gust foarte bun si poate servit cu orice ocazie.
Ingrediente:
pentru blat:
- 4 oua,
- 150 gr zahar
- 150 gr faina de grau
- 1 plic budinca de vanilie
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- ceai cu lamaie (pentru insiropat blatul)
pentru umplutura de mere:
- 1 kg mere, 3-4 linguri zahar vanilat
- 2 plicuri jeleu de lamaie
- 200 ml apa
pentru crema straciatella:
- 300 ml smantana lichida 30%
- 1 plic jeleu de lamaie
- 200 ml apa clocotita
- 50 gr ciocolata neagra
Mod de preparare:
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, de aceea trebuie scoase din timp din frigider.
Spargem ouale si separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile pana obtinem o spuma ferma. Pornim mixerul la vitza mare si adaugam zaharul treptat. Reducem viteza si adaugam galbenusurile, unul cate unul. Adaugam si uleiul.
La final, adaugam faina cernuta cu budinca si amestecam usor cu o spatula. Turnam aluatul intr-o tava dreptunghiulara (23 x 33 cm) tapetata cu hartie de copt.
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 160 grade si coacem alatul timp de 30 de minute. Dupa jumatate de ora, scoatem blatul din cuptor, il lasam sa se raceasca si il taiem in doua, pe orizontala. Insiropam blatul cu ceai.
Pregatim umplutura de mere. Curatam merele, le scoatem cotoarele si le taiem in cubulete. Le punem apoi intr-o tigaie si presaram peste ele zahar vanilat. Gatim merele la foc mic pana cand se inmoaie si incep sa se desfaca.
Cand merele incep sa fiarba, turnam apa si jeleu peste ele. Luam tigaia de pe foc si amestecam pana se dizolva jeleul. Il lasam sa se raceasca, apoi il turnam peste primul blat. Acoperim cu cel de-al doilea blat.
Pregatim crema straciatella. Dizolvam jeleul intr-un pahar cu apa clocotita. Dam ciocolata neagra pe o razatoare cu ochiuri fine. Batem smatana lichida pana obtinem o frisca ferma si adaugam jeleul in ea. Adaugam apoi si ciocolata rasa si amestecam.
Punem prajitura la frigider pentru cateva ore. De preferat ar fi sa o lasam la frigider o noapte intreaga. A doua zi o putem taia si servi.
Pofta buna!