Desert Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Prajitura faimoasa ” Ziua si Noaptea”

 

 

Prajitura faimoasa ” Ziua si Noaptea”

 

 

Ingrediente:

  • zahar3 pahare de 300 ml + 8 linguri pentru glazura
  • unt1 lingura + 100 g pentru glazura
  • smantana4 pahare ( 1 pahar se foloseste la aluat si 3 la crema)
  • bicarbonat de sodiu 1 lingurita
  • faina  3 pahare
  • lapte de vaca 4 linguri
  • cacao pudra 3 lingurite

 

Mod de preparare:

Pregatirea aluatului:

  •  Primul pas este sa frecam o lingura de unt cu un pahar de zahar, pe care le putem freca cu mainile sau cu mixerul, daca avem. Apoi adaugam un pahar de smantana, iar dupa aceea punem un pahar de faina si bicarbonatul de sodiu amestecand in continuare . Bicarbonatul trebuie sa fie stins.
  •  Dupa ce am amestecat bine , se imparte compozitia in 2 parti egale. Adaugam 1 pahar de faina intr-o parte, iar in cealalta 1 pahar de faina si 3 linurite de cacao. Luam prima compozitie, adica cea fara cacao, pe care o amestecam cu mainile. Apoi scoatem aluatul si il punem pe masa presarata cu faina, il framantam dar nu mult, pana cand formam o bila.
  •  Aluatul framantat il taiem in 3 , pe care le formam bile si aceste bile le invelim in folie de plastic. Dupa ce le-am invelit le punem la frigider. La fel procedam si cu aluatul de cacao, il framantam , formam 3 bile si le adaugam la frigider. Se coace mai intai foile albe. Aceste foi le obtinem din cele 3 bile fara cacao. Luam o bila si o intindem pe masa presarata cu faina, cu ajutorul unui facalet, incat sa aiba o grosime de 3 mm. Dupa ce am intins foaia o punem in tava. Apoi punem un capac sau o farfurie peste foaie si taiem marginile.
  •  Tava se pune la cuptor si o lasam la temperatura medie pana cand se rumenesc marginile. Trebuie sa fim atenti cat timp dureaza la aceste foi albe , pentru ca la celelalte nu ne mai putem da seama cand sunt gata, deoarece acelea sunt maro. Cum am procedat la prima foaie asa procedam cu toate celelalte, mai intai foile albe apoi cele maro.

Pregatirea cremei de branza:

  •  Se amesteca 3 pahare de smantana si 2 pahare de zahar, cu mainile sau cu mixerul. Daca vedem ca nu se ingroasa smantana,, putem adauga intaritor de frisca cam 4 plicuri.

Pregatirea siropului:

  •  Pentru a se inmuia tortul este bine sa faceti un sirop. Aceste il facem din apa calda cu miere sau cu zahar si cu ajutorul unei pensule ungem fiecare foaie in parte. Ungerea cu sirop se face inainte de a pune crema de smantana. Dupa ce am lasat 3 minute , ungem apoi cu crema de smantana fiecare foaie.
  • Asamblarea foilor o facem punand o foaie alba , apoi una maro si facem asa pana terminam toate foile de pus. Pentru ca tortul sa fie perfect , adica sa absorba bine siropul si crema de smantana este bine sa il lasati cam 10 ore, bineinteles la frigider. Il montati seara si dimineata sa ii faceti restul. Dupa ce a stat la frigider, il scoatem si ii mai taiem marginile care ni se par ca nu sunt drepte.

Pregatirea glazurii:

  • Avem nevoie de o cratita pentru a pregati glazura, in care punem 4 linguri de lapte, 8 linguri de zahar, 100 g de unt si 6 linguri de cacao. Acestea le punem la foc si le amestecam. Lasam la foc pana cand incepe sa fiarba, dupa care o luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Dupa ce s-a racit cat de cat, turnam glazura peste tort si punem tortul la frigider pentru 30 de minute, ca sa se intareasca.
  •  Dupa ce a stat la frigider , il oranam cu ce dorim. Putem sa il ornam cu frisca sau sa presaram nuca de cocos.

 

 

Pofta buna ! 

 

Sursa: Savour.ro