Prajitura Televizor este una dintre cele mai gustoase, aspectuoase si spornice prajituri si este perfecta pentru o masa festiva!
Ingrediente:
Foi maro:
- 2 buc oua
- 150 ml lapte
- 100 ml ulei
- 150 gr zahar
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingura zeama de lamaie
- 5 gr praf de copt
- 550 gr faina
- 50 gr cacao
- 1 praf de sare
- 8 ml esenta de rom
Blat de pandișpan:
- 6 buc oua
- 150 gr zahar
- 30 gr zahar vanilat
- 50 ml ulei
- 150 gr faina
- 1 praf de sare
- 8 ml esenta de lamaie
- 2 linguri zeama de lamaie
Crema:
- 1 l lapte
- 150 gr zahar
- 30 gr zahar vanilat
- 300 gr unt
- 100 gr faina
- 50 gr amidon alimentar
- 8 ml esenta de vanilie
- praf de sare
Glazura:
- 200 gr ciocolata amaruie
- 100 ml smantana pentru frisca
În plus:
- 400 gr gem de caise
Mod de preparare:
Preparare foi maro .
Mixam cele doua oua cu un praf de sare, apoi cu zaharul pana devin spumoase.
Dizolvam bicarbonatul in zeama de lamaie. Faina o cernem impreuna cu praful de copt si cacaua.
Peste ouale mixate, adaugam, pe rand, uleiul, laptele, esenta, bicarbonatul stins in zeama de lamaie si esenta.
Omogenizam compozitia dupa fiecare ingredient adaugat. Apoi, incorporam amestecul de faina, cacao si praf de copt adaugandu-l treptat.
Aluatul rezultat va fi unul nelipicios si usor ferm. Il acoperim cu folie alimentara si il lasam la odihnit 10-15 minute, la loc racoros.
Apoi, il impartim in doua parti egale. Intindem fiecare parte de aluat pe masa infainata, in cate o foaie de dimensiunea tavii.
Coacem, pe rand, cele doua foi, pe dosul tavii, pentru 3-4 minute, in cuptorul preincalzit, la 180°C.
Ungem tava cu ulei si presaram putina faina pe ea, inainte de a aseza foaia.
Preparare pandișpan.
separam albusurile de galbenusuri. Presaram putina sare peste galbenusuri si le frecam pentru a li se intensifica culoarea.
Presaram putina sare si peste albusuri si le mixam spuma. Adaugam, treptat, zaharul si putina zeama de lamaie si le mixam in continuare pana obtinem o bezea ferma.
Zeama de lamaie ajuta bezeaua sa devina mai ferma. Scoatem mixerul si introducem o spatula de silicon sau de lemn.
Adaugam galbenusurile si le incorporam usor in bezea, cu miscari ferme, de jos in sus. Procedam asa pentru a nu se lasa bezeaua si a ramane aerata.
Apoi adaugam uleiul, esenta si, treptat, faina. Omogenizam compozitia si o intindem uniform in tava tapetata cu hartie de copt, la baza.
Peretii laterali ai tavii ii ungem cu ulei si presaram zahar pudra pe ei. Zaharul pudra ajuta la desprinderea blatului dupa coacere, fiind mai eficient decat faina.
Coacem pandispanul pentru 35 de minute, la 180°C, dar ne asiguram de coacerea lui, facand testul cu scobitoarea.
Testul il facem in ultimele 5 minute. Scoatem tava la marginea cuptorului, infigem rapid scobitoarea in mijlocul pandispanului si o ridicam. Aceasta trebuie sa iasa curata, daca pandispanul este copt.
Daca iese umeda, mai lasam pandispanul in cuptor 7-8 minute.
Preparare cremă.
Amestecam intr-un vas, faina cu amidonul si le diluam cu putin lapte rece. Restul de lapte il punem la fiert cu un praf de sare si zaharul.
Cand laptele atinge punctul de fierbere, adaugam amestecul de faina cu amidon, in fir subtire, amestecand intens in vas.
Amestecam continuu in crema, cu o spatula, sau un tel in forma de para, pana cand crema se ingroasa ca o budinca.
Ridicam vasul de pe foc, adaugam esenta si acoperim crema cu o folie, direct peste ea, pentru a nu prinde crusta.
O lasam sa se raceasca. Scoatem untul din frigider si il tinem la temperatura camerei cu 10-15 minute inainte de a-l adauga in crema.
Mixam untul cu zaharul vanilat si adaugam putin cate putin din crema rece, omogenizand compozitia de fiecare data.
Asamblare.
Asezam in tava curatata, prima foaie maro. O ungem cu jumatate din gemul de caise si intindem jumatate din crema peste acesta.
Asezam peste crema, pandispanul. Il ungem cu restul de gem, intindem restul de crema si asezam peste aceasta, cealalta foaie maro.
Acoperim prajitura cu hartie de copt, sau folie si asezam peste ea o greutate: o carte, un tocator, ce avem la indemana.
Dam prajitura la rece, de pe o zi pe alta, de preferinta, pentru a se hidrata bine foile si a se putea portiona frumos.
Preparare glazura.
Iopim ciocolata, rupta in bucati mici, in smantana pentru frisca,
incalzita pana aproape de punctul de fierbere.
Amestecam intens pana se topeste si se omogenizeaza si intindem glazura fierbinte, peste prajitura fragezita deja.
Lasam glazura sa se raceasca si sa se intareasca, apoi putem portiona prajitura Televizor si o putem servi.