Timp de pregătire:
30 minute
Ingrediente:
Blatul:
- 5 oua
- 70 g ( 5 linguri) de zahar pentru albusuri
- 70 g ( 5 linguri) de zahar pentru galbenusuri
- 200 g faina
- 2 linguri apa
- 2 linguri ulei
- praf de copt
- sare
Crema:
- 250 g mascarpone
- 70 g zahar pudra
- 2 linguri iaurt
- esenta de vanilie
- 500 g capsuni
- 150 ml apa
- 2 linguri amidon
Jeleu deasupra:
- 300 g capsuni
- 5 linguri de zahar
- 50 ml apa
- 4 g gelatina granule
Mod de preparare:
Blatul:
Ouale se separa. Albusurilesi sarea se mixeaza bine si apoi se adauga pe rand zaharul. Se mixeaza pana zaharul nu se mai simte, se topeste. La sfarsit se adauga si 2 linguri de apa.
Galbenusurile se mixeaza impreuna zu zaharul pana devin o crema si se deschide la culoare. Adaugam uleiul si amestecam.
Galbenusurile le punem peste albusuri, putin cate putin, pana se termina.
Faina impreuna cu praful de copt se cern si se pun peste compozitie lingura cu lingura. In aceasta faza amestecam compozitia cu o lingura d elemn sau de silicon, cu miscari lente.
Pregatim tava (25 cm / 32 cm) cu hartie de copt si punem compozitia.
O punem la cuptorul incalizt la 180 de grade Celsius. O lasam 20- 30 minute, depinde de cuptor. Faceti testul scobitorii.
Lasam sa se raceasca blatul.
Crema:
Mascarponele impreuna cu zaharul, iaurtul si esenta de vanilie se mixeaza pana devin o crema fina.
Capsunile se tau marunt. Intr-o tigaie antiaderenta se pune 150 ml apa si zaharul. Se lasa sa fiarba pana obtinem un sos. Adaugam capsunile si lasam sa fiarba.
Le lasam aproximativ 10 minute. Punem amidonul frecat in prealabil cu putina apa, peste compozitie. Lasam pe foc inca 2 minute si oprim.
Lasam sa se raceasca. Apoi punem lingura cu lingura in compozitia cu mascarpone. Amestecam bine.
Taiem blatul in doua. Insiropam blatul. Eu l-am insiropat cu apa, zahar si suc de lamaie.
Punem crema si punem cealalta parte de blat.
Jeleul pentru deasupra:
Din nou procedam cu caspunile. Le taiem si punem la fiert in sirop. Doar ca de data asta adaugam gelatina. Gelatina se inmaoie in 2 linguri de apa. Se lasa 10 minute.
Apoi se pune pe aburi sa se topeasca. Nu o lasam sa fiarba!!! Foarte important, pentru ca isi pierde proprietatile!
Si la urma o punem peste capsuni si amestecam energic. Intindem jeleul peste prajitura si o dam la rece 4 – 5 ore sau pana in urmatoarea zi.
Poftă bună!