Ingrediente:
Blat:
4 galbenusuri
200 ml ulei vegetal
160 g zahar brun
2 lingurite esenta de vanilie
200 g faina
2 lingurite scortisoara
1 lingurita nucsoara
2 lingurite praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita de sare
360 g sfecle rosie rasa
100 g de nuca de cocos
100 g nuci tocate
4 albusuri
Crema de branza:
600 g mascarpone sau o crema fina de branza
300 g de zahar pudra
100 g unt moale
2 lingurite esenta de vanilie
Sirop pentru blat:
200 g zahar
200 ml zeam ade sfecla rosie + apa
1 lingurita esenta de vanilie
Mod de pregatire:
Pentru inceput spalam si curatam de coaja 2 sfecle rosii de cca. 400 g amandoua. Le dam apoi pe razatoarea mare si se punem intr-un tifon la scurs. Se stoarce nu foarte tare, cat sa ramana putin suculenta. Zeama rosie rezultata o vom folosi pentru a insiropa blatul.
Intr-un bol incepem sa pregatim blatul.
Frecam zaharul brum cu cele patru galbenusuri pana devine spumos. Incepem sa incorporam uleiul, batand cu mixerul in continuare.
Adaugam 2-3 linguri de faina, scotisoara, nucsoara, bicarbonatul de sodiu, praful de copt. Incepem sa incorporam si din sfecla rasa cate putin si iar amestecam.
Continuam sa incorporam faina si razalitura de sfecla rosie. Aluatul va deveni destul de gros dar prin amestecare sfecla isi va mai lasa din zeama si se va fluidiza. Incorporam si nuca de cocos rasa si nuca tocata.
Nuca dupa ce ati tinut-o putin in cuptor, sa nu o macinati ci sa o tocati, astfel se vor simti mai placut bucatile in blat.
La sfarsit adaugam albusurile batute tare. Aseazam amestecul intr-o tava de tort de 23 cm diametru si dam la cuptor pentru cca o ora sau pana trece testul cu scobitoarea. Cand e gata, punem blatul pe un gratar sa se raceasca dupa care il impartim in trei.
Intre timp facem pregatim crema de branza.
Frecam branza, zaharul pudra cernut si untul moale la temperatura camerei, pana devine o crema consistenta. Adaugam si esenta de vanilie.
Intr-un vas mic pe foc, facem un sirop din 200 zahar si sucul de sfecla rosie, complectat cu apa pana la 250 ml. Desi pare ciudat, blatul nu a iesit rosu de la sfecla cum am crezut, iar singura explicatie ar fi nuca de cocos care a absorbit sucul. De aceea am folosit sucul de sfecla in sirop, ca sa ii redea culoarea rosie pe care o doream.
Deci insiropam cele trei blaturi si le umplem cu crema de branza. Inpartim crema in asa fel ca sa ne ramana sa imbracam si tortul pe exterior.
Pentru decor am oprit 2 linguri din crema, am pus cateva picaturi de suc de sfecla, pana am obtinut o culoare care mi-a comvenit si am facut trei flori pe tort. Este un tort fin, aromat cu o textura consistenta.
E un regal, delectati-va!
Pofta buna!
Sursa: Culorile din Farfurie