Inrudit cu ceapa și usturoiul, prazul este un aliment-medicament preferat din cele mai vechi timpuri. Hipocrate spunea despre praz că are proprietăți emoliente și expectorante. A fost apreciat și în Evul Mediu, când era cultivat pe zone întinse din Europa. Tradițional, prazul era folosit ca tonic nervos, calmant digestiv, diuretic, laxativ, dezinfectant, revitalizant.
Noi, românii, avem și o relație amuzantă cu prazul, întrucât era preferatul lui „Nea Mărin”, personaj întruchipat de Amza Pellea. I-a rămas numele de „praz oltenesc”, dar este, de fapt, o legumă folosită în bucătăria asiatică de peste 3000 de ani.
Ce conține prazul?
Rădăcina este bogată în vitamine (A, B1, B2, B3, C, E), substanțe minerale și oligoelemente, nutrienți esențiali (lipide, zaharuri, albumine, proteine), celuloză, saponine, mucilagii, ulei eteric.
Praz – De ce să-l consumăm? Ce acțiuni are?
Prazul ca atare sau preparatele terapeutice pe bază de praz au un rol important în buna-funcționare a organismului uman. Așadar, planta previne și tratează următoarele maladii:
1. anemie
2. reumatism
3. artrită
4. gută
5. afecțiuni urinare
6. insuficiență renală
7. dispepsie
8. ateroscleroză
9. obezitate
10. abcese
11. furuncule/ hemoroizi
12. cistită
13. răni, bătături
14. hemoroizi
15. îngrijirea tenului
Prazul proaspăt sau în diverse preparate terapeutice (decoct, suc, cataplasme, vin) este un remediu bun pentru diverse afecțiuni. Iată cum îl putem folosi:
Abces
Preparați un suc de praz pe care îl amestecați cu miez de pâine și aplicați pe abces. Sau puneți pe inflamația dureroasă frunze fierte călduțe.
Angină pectorală
Se pun cataplasme calde cu frunze (pe zona dureroasă).
Boli cardiace și renale, colici gastrointestinale, constipație
Se bea decoct de praz. Se pune rădăcină albă mărunțită în apă – 2 lingurițe la o cană cu apă. Se fierbe pentru 20 de minute, se infuzează acoperit și se strecoară. Se beau 3 căni zilnic.
Furuncul
Se obține un suc din praz în care se pune miez de pâine. Se face o pastă, care se aplică local. Se pot face și cataplasme cu frunze fierte, care se aplică pe zona afectată.
Gută
Pentru dureri se bea decoct (formula de mai sus) sau se pun cataplasme cu frunze fierte călduțe.
Litiază renală
Se beau 3 căni pe zi de decoct concentrat.
Plăgi, răni
Frunzele sunt antiseptice și cicatrizante și pot fi aplicate pe răni sub formă de cataplasme.
Îngrijire ten și păr
Prazul este utilizat și pentru combaterea acneei, a erupțiilor faciale, a înroșirii tenului. Aplicarea lui pe părul brun (decoct) îi dă acestuia reflexe frumoase, luminoase.
Ingredient al multor salate și preparate delicioase, prazul este preferat de cei care vor un aliment mai puțin iute decât ceapa. Pentru smoothie se asociază bine cu morcovul și țelina. După numele său, există chiar și o culoare, prăzuliu. Studii recente îl recomandă pentru tratarea diabetului deoarece are în compoziție un compus antiinflamator, numit chempferol.