Bradul este un gen de arbore care cuprinde aproximativ 45-55 de specii de conifere din familia Pinaceae, raspandite preponderent in zonele muntoase ale emisferei nordice. Fructele bradului sunt conurile. In alveolele conurilor se dezvolta semintele bradului. Cand semintele sunt coapte, alveolele se desfac si semintele pot iesi din conuri pentru a da nastere altor brazi.
S-a descoperit faptul ca siropul de bradul are numeroase proprietati terapeutice (expectorant, antiseptic, usor diuretic, antitusiv, vitaminizant si tonic general), acesta fiind folosit pe timpuri ca un remediu traditional si de catre indienii americani.
Potrivit cartii lui Charles Ben Harris – “Mananca buruieni”, o ceasca cu ceai de brad sau o lingurita de sirop de brad poate furniza de cinci ori mai multa vitamina C decat o lamaie.
Efectele terapeutice ale siropului de brad:
-are rol de adjuvant in afectiunile cailor respiratorii superioare si pulmonare: viroze, faringita, laringita, traheita, bronsite, pneumonie;
-este un calmant al tusei;
-este un ameliorator al inflamatiilor cailor renale (nefrita, pielita, cistita, uretrita) stimuland secretia si excretia de urina;
-amelioreaza durerile reumatice in caz de reumatism acut sau degenerativ a articulatiilor;
-ajuta digestia si inlatura diareea prin precipitarea proteinelor din continutul intestinal;
-siropul de brad inlatura astenia de primavara si intareste functiile vitale;
-amelioreaza tulburarile de circulatie legate de permeabilitatea capilarelor in ulcere capilaro-venoase, ale organelor vegetale ale bradului, direct corelate cu componentele biochimice existente in uleiul eteric: antiseptice, antiinflamatoare, antinevrotice, sedative, diuretice, astringente, cicatrizante, antidiareice, antireumatice, vitaminizante.
Retete sirop de brad:
Reteta 1
1 kg de muguri de brad se fierb in 2 litri de apa timp de 15 minute. Dupa racire, se adauga 1 kg de zahar dizolvat intr-un litru de apa. Amestecul se fierbe iar timp de 10 minute. La sfarsit se strecoara si se toarna siropul de brad in sticle inchise ermetic. Se pastreaza in locuri intunecate si racoroase.
Reteta 2
Intr-un borcan de sticla se pun in straturi cantitati egale de de muguri de brad si zahar. Ultimul strat trebuie sa fie de zahar (gros cam de 1-2 cm). Se inchide borcanul si se tine intr-un loc insorit timp de o saptamana. Se strecoara siropul rezultat si se mai da in clocot 10 minute, apoi se toarna fierbinte in sticle si se pastreaza siropul de brad in locuri racoroase ferite de lumina.
Sfauri:
Siropul de brad poate fi folosit ca indulcitor pentru ceaiuri, avand efecte benefice in bronsita, tuse, gripa, sinuzita, etc.
Siropul de brad stimuleaza pofta de mancare si digestia si intareste sistemul imunitar.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Sursa: Sfaturi naturiste