Bauturi

Rachiu de urzici – pentru detoxifierea si revigorarea organismului

 

 

Rachiu de urzici – pentru detoxifierea si revigorarea organismului

 

Rachiul de urzici, cunoscut și sub numele de “țuică de urzici” este un preparat tradițional românesc care se obține prin fermentarea frunzelor de urzici în alcool sau alcool etilic. Acest preparat este folosit în mod tradițional în România ca un remediu popular pentru detoxifierea și revigorarea organismului.

Rachiul de urzici nu-i greu de făcut în casă. Dacă ați fost harnici și ați adunat urzici din pădure, sau ați cumpărat câteva legături din piață, nu ezitați să încercați această rețetă.

Ingrediente:

2 pumni de urzici tinere
500 ml de rachiu natural

Mod de preparare:

Urzicile trebuie să fie proaspăt culese și tinere. Dacă le culegeți singuri, rupeți doar vârfurile fragede.

Îndepărtați insectele, gunoaiele și alte impurități din ele, apoi spălați-le în mai multe ape.

Întindeți-le pe coli de hârtie albă și lăsați-le să se usuce complet. Trebuie ținute la loc răcoros, ferite de lumina soarelui, pentru a nu se îngălbeni.

Tocați-le apoi mărunt și băgați-le într-o sticlă. Turnați peste ele rachiul și puneți dopul.

Puteți folosi rachiu de fructe sau de cereale. Singura cerință este să fie natural.

Lăsați urzicile la macerat 6 săptămâni în alcool. Puteți așeza sticla pe pervaz, la soare și căldură. Este indicat să agitați și să deschideți recipientul zilnic.

După ce s-au scurs cele 6 săptămâni, strecurați rachiul și aruncați plantele. Turnați rachiul într-o sticlă închisă la culoare (brună) și păstrați-l în cămară.

Se servește în cantități mici, terapeutice. Doza recomandată este 1 lingură de rachiu de urzici pe zi.

Are efecte energizant, de aceea este bine să îl consumați în prima parte a zilei.

Indicații terapeutice

Pe scurt, rachiul de urzici poate fi ajuta la întărirea organismelor slăbite sau convalescente.

Urzicile sunt hrănitoare și vitaminizante. Conțin proteine, vitamine și săruri minerale.

Sunt recomandate în anemia de primăvară, obezitate, reumatism, gută și afecțiuni urinare. Stimulează detoxifierea întregului corp. Dar mai cu seamă contribuie la purificarea și înnoirea sângelui.

Datorită faptului că acționează ca un detergent pentru sânge, urzicile curăță implicit și pielea, dându-i un aspect mai frumos și mai sănătos.

Când vorbesc despre urzici, botaniștii subliniază în primul rând acțiunea sa diuretică puternică. Un efect secundar benefic al acestei acțiuni este ameliorarea durerilor articulare.

Totodată, urzicile la eliminarea excesului de apă din țesuturi (retenție de lichide). Astăzi este apreciată îndeosebi pentru capacitatea ei de a remedia problemele urinare, mai ales la bărbați (prostata mărită, prostatită).

Este recomandată în infecțiile urinare, rinită alergică și glicemie și tensiune mărită.

Urzica este hemostatică, adică oprește sângerările și hemoragiile. Femeile o pot întrebuința (sub formă de ceai) pentru menstruații abundente, hemoragii uterine după naștere sau ciclu neregulat.

Are de asemenea proprietăți expectorante, antimicrobiene, antiseptice și antidiareice.

Precauții și contraindicații

Femeile însărcinate nu trebuie să consume urzici deoarece afectează ciclul menstrual.

Persoanele cu diabet trebuie să își monitorizeze glicemia dacă consumă urzici în mod regulat, deoarece are efect hipoglicemiant.

Cei care suferă de afecțiuni renale sau urinare ar trebui să întrebe medicul dacă pot consuma urzica în scop medicinal.

Această plantă poate interacționa cu unele medicamente:

Anticoagulante (medicamente pentru subțierea sângelui, precum Aspirină, Warfarină, Plavix
Anti-hipertensive (inhibitori de ACE, beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu)
Diuretice (Furosemidă, hidrocolorotiazidă)
Antidiabetice
Litiu
Antiinflamatoare nesteroidiene

Rachiul de urzici este un preparat tradițional care poate fi gustat din punct de vedere cultural, dar nu ar trebui să fie folosit ca un mijloc principal de detoxifiere sau revigorare a organismului.

Dacă aveți întrebări sau îngrijorări cu privire la starea dumneavoastră de sănătate, discutați cu un specialist în domeniul sănătății pentru sfaturi și recomandări adecvate.

Cu toate acestea, este important să subliniem că efectele și siguranța acestui rachiul nu sunt dovedite științific, și ar trebui să fie consumat cu precauție.

 

 Sursa