Remedii naturiste

Remedii naturale pentru tratarea retentiei de apa

 

 

Scapă de excesul de apă cu ajutorul acestei băuturi

 

Retentia de apa este denumita in termini medicali edem. Este o conditie in care lichidul in exces este blocat in tesutul corpului, ceea ce duce la umflaturi in partile respective.

Acest lucru apare, de regula, la nivelul gleznelor, al mainilor, al picioarelor si al talpilor. Problema cu retentia de apa apare când sistemul limfatic nu reuseste sa elimine lichidele, ceea ce duce la acumularea acestora in tesuturile corpului.

Printre factorii care favorizeaza retentia de apa se numara problemele cardiace, un consum prea mare de sare, o circulatie ingreunată a sângelui, lipsa de miscare, carentele de vitamine, insuficienta venoasa, stresul si anxietatea, probelemele legate de menstruatie, vremea excesiv de calda si umeda, periaoda sarcinii, tensiunea marita, problemele renale, tulburarile tiroidiene, expunerea la altitudini mari, contraceptivele orale si medicamentele si nu in ultimul rând, bolile pulmonare cronice.

Principalele simptome ale edemului sunt kilogramele in plus. Simptomele pot varia de la persoana la persoana.

In afara de umflaturi si dureri in partile afectate ale corpului (de regula picioarele, gleznele si mâinile), poate sa apara si o rigiditate a incheieturilor. De asemenea, apar fluctuatii in greutatea corporala.

Remedii naturale pentru tratarea retentiei de apa

 

1. Sucul de lamâie

Sucul de lamâie elimina lichidele si toxinele in exces din corp. La o cana cu apa calda se adauga 2 linguri de suc de lamaie si se bea. Se poate indulci cu o lingurita de miere. Se bea o data pe zi, timp de o saptamâna.

2. Seminte de fenicul

Semintele de fenicul maresc eliminarea de sare si de apa din rinichi si previn dezvoltarea toxinelor in corp. La o cana cu apa fierbinte se adauga 1 lingurita de seminte de fenicul si se lasa la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoara. Se bea cu inghitituri mici de 3 ori pe zi.

3. Suc de merisor

Sucul de merisor este bogat in minerale precum potasiu, magneziu si calciu, care echilibreaza nivelul de lichide din corp. Se consuma o cana de suc de merisor pe zi, fara indulcitor. Astfel se va accelera procesul de vindecare din corp. Alternativ, se pot folosi tablete cu extract din merisor.

4. Aromoterapia

Aromoterapia stimuleaza sistemul limfatic si drenajul, reducand retentia de apa. Se umple cada cu apa calda si se adauga cate 20 de picaturi de ulei de chiparos, de muscata si de ienupar. Apoi se sta in aceasta apa timp de 10 minute. Se repeta de trei ori pe saptamana.

5. Sarea Epsom

Se amesteca 2 cani de saruri Epsom (sare amară) in apa caldă. Se sta in cada 15 minute. Se repeta de 3 ori pe saptamâna. Acest lucru va calma durerile musculare, nervii si intreg corpul.

6. Otet din cidru de mere

Otetul din cidru de mere reface rezervele de potasiu din corp si reduce nivelul de sodiu. Se pune 1 lingura de otet din cidru de mere intr-un pahar de apa. Se bea de doua ori pe zi. Se poate mari doza la 2 linguri.

Daca retentia de apa este la nivelul picioarelor, se combina otetul si apa in cantitati egale si se inmoaie picioarele in aceasta solutie timp de 10 minute. In plus, va reduce mirosul picioarelor.

7. Ceapa

Ceapa are proprietati de curatare care detoxifica organismul. In plus, previne formarea pietrelor la rinichi. Se fierb patru cani de apa si se adauga cateva cepe crude in aceasta apa, cu putina sare. Se lasa putin si se strecoara solutia. Se bea cu inghitituri mici in fiecare zi pana la ameliorarea simptomelor.

8. Usturoi

Usturoiul este unul dintre cele mai bune remedii pentru retentia de apa. Se mesteca cativa catei de usturoi (crud) in fiecare dimineata. Usturoiul se poate adauga si in tocanite, supe, mancaruri rapide la tigaie si sosuri. Alternativ, se pune pasta de usturoi crud pe paine.

9. Banane

Bananele sunt bogate in potasiu, care reduce retentia de lichide. Bananele se consuma ca atare, se taie marunt si se adauga la cereale sau in smoothie.

10. Stafide

Daca nu iti plac bananele, mesteca niste stafide pentru a reduce retentia de apă.

11. Comprese cu gheata

In cazul gleznelor umflate, foloseste comprese cu gheata pentru a le readuce la dimensiunea normala. Umple o punga cu fermoar cu cuburi de gheata, infasoar-o intr-un prosop si aplic-o pe zona afectata timp de 5-10 minute. Se poate folosi si o punga cu legume congelate. Vara, poti inmuia picioarele intr-un lighean cu apa foarte rece.

Observatie – persoanele care sufera de diabet sau de o circulatie proasta la picioare este bine sa nu foloseasca baile de picioare, cu exceptia cazului in care le sunt recomandate de un medic.

12. Seminte de coriandru

Se inmoaie 3 linguri de seminte de coriandru intr-un pahar cu apa. Se fierb pana cand apa se reduce la jumatate. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Se bea de doua ori pe zi.

13. Orzul

Se inmoaie trei linguri de orz intr-un pahar cu apa. Se lasa peste noapte. Se strecoara si se bea 2 pahare din aceasta solutie zilnic, pentru a reduce retentia de apa.

Remedii din plante pentru reducerea retentiei de apă

 

14. Ceai din radacina de papadie

Papadia are un efect diuretic, ceea ce ajuta la retentia de apa din corp. Este bogata in potasiu si magneziu, de aceea poate reduce nivelul de sodiu in exces din corp. Se ia o lingurita de papadie uscata si se infuzeaza in apa fierbinte timp de 10 minute. Se strecoara si se bea de trei ori pe zi.

Alternativ, se pot folosi suplimente cu papadie sau tinctura, care se consuma, de asemenea, de 1-3 ori pe zi.

Observatie – A se consulta medicul inainte de a lua aceasta planta.

15. Rozmarinul

Se fierb 3 grame de rozmarin uscat la o cana de apa clocotita, timp de 10 minute. Se strecoara infuzia si se bea 3 cani pe zi.

16. Cretusca (Filipendula ulmaria)

Se prepara o infuzie de cretusca si se bea 3-4 cani pe zi.

17. Paducel

Paducelul imbunatateste tonusul vascular. Se infuzeaza planta timp de 20 de minute in apa fierbinte si se strecoara inainte de consum. Se bea de 3 ori pe zi.

18. Patrunjelul

Patrunjelul este bogat in proprietati diuretice, care ajuta la eliminarea toxinelor si a lichidelor in exces din corp. Se fierb 2 lingurite de frunze uscate de patrunjel la o cana de apa. Se lasa la infuzat 10 minute. Se bea infuzia de 3 ori pe zi. Se poate adauga si suc de lamaie.

Alternativ, se macina o mâna de frunze uscate de patrunjel si se adauga apa pâna se obtine o pasta. Se aplica pe zona umflata si se lasa cam jumatate de ora. Se clateste bine. Se repeta tratamentul de doua ori pe zi.

19. Urzica

Urzica este un diuretic natural care previne si reduce retentia de apa. Se fierbe o cana cu apa la care se adauga o lingurita de pudra de radacina de urzica. Se lasa la infuzat timp de 10 minute. Se bea acest ceai de trei ori pe zi.

20. Matasea de porumb

Se fierbe matasea de porumb proaspata sau uscata in apa, timp de 5 minute. Se strecoara si se bea cu inghitituri mici pentru a elimina apa in exces din tesuturi.

21. Cataplasma cu tataneasa si podbal

Se fierb 5 cani de apa. Se adauga 2½ lingurite de podbal si tataneasa in apa fierbinte. Se mai fierb inca 5 minute si se ia de pe foc. Se raceste si se strecoara. Se inmoaie o carpa in aceasta solutie de plante si se aplica pe zonele umflate. Se repeta de 2-3 ori pe zi.

22. Ceai diuretic din mix de plante

Se pun ½ lingurita de seminte de fenicul, ½ lingurita matase de porumb, ½ lingurita golomat (Dactylis glomerata), ½ lingurita frunze de telina, 10 codite de cirese, 1 frunza de papadie (taiata marunt), 1 frunza de mur (taiata marunt) si 1 legatura de patrunjel intr-o oala. Se acopera amestecul de plante cu 1 litru de apa fiarta. Se lasa la infuzat 10 – 15 minute. Se bea cu inghitituri mici de cateva ori pe zi.

Recomadari:

  • Un consum limitat de sare
  • Miscarea regulata
  • Consum ridicat de apa pentru a evita deshidratarea
  • Consumul de alimente diuretice precum banana, castraveti, ananas, varza etc
  • In loc de trei mese mari, sase mese mici pe zi.

De evitat:

  • Alcoolul si fumatul.
  • Hainele prea stramte.

 

 Sursă