Salate

Reteta asta de salata de vinete la borcan am gasit-o intr-o carte veche cu multe retete de conserve pentru iarna

 

 

 

 

Am mai spus si cu alte ocazii, noi in casa preferam metoda congelarii legumelor pentru ca avem o combina frigorifica destul de incapatoare plus congelatorul de la fridiger. Dar si punem in borcane, in camara diverse conserve. Cate un pic din fiecare. Mai ales ca avem si gradina de legume care ne ajuta sau mai bine spus ne pune la treaba .

Daca nu ati vazut inca, si sunteti curiosi sa aruncati o privire in gradina de legume ingrijita cu drag de mama, aveti, in reteta de fasole verde la congelator pentru iarna, un mic filmulet facut de mine in vara.

Revenind la reteta de astazi, de salata de vinete la borcan pentru iarna, multe nu ar fi de spus. Vinetele, coapte in prealabil se curata, se scurg si apoi se pun in borcane. Mai mult e de munca la coptul lor ca in rest mare lucru nu e de facut.

Ingrediente:

vinete coape

sare

ulei de masline

 

Mod de preparare:

Vinetele, coapte in prealabil se curata de coaja si se lasa la scurs cateva ore. (Eu le-am lasat in frigider peste noapte).

Se spala bine borcanele cu apa si detergent.

Pulpa de la vinetele coapte se pune intr-un castron si se adauga putin sare peste ea.

Se pun in borcan fie adaugand pe rand fasii de vinete si indesand totul foarte bine ca sa nu ramana goluri, fie amestecam usor vinetele ca sa incorporeze sarea si asa, putin pasate (pentru ca inevitabil se vor pasa putin) le adauga in borcan, cat mai inghesuit posibil.

Umplem borcanele pana aproape de gura borcanului lasand un spatiu liber in care vor turna putin ulei.

De preferat ulei de masline. NOTA: Uleiul are rolul de a ”sigila” vinetele si de a nu permite patrunderea aerului.

In cartea despre care va povesteam la inceput se recomanda folosirea borcanelor cu gat mai mic sau chiar a sticlelor daca este posibil. Nu umpleti pana la refuz borcanul pentru ca vinetele se vor mai mari putin in volum cand se vor sterilia borcanele.

Inchidem cu capacele si apoi punem borcanele la sterilizat pentru 30-40 minute, in bain marie, asa cum am explicat in detaliu in reteta de rosii in bulion pentru iarna – vezi aici.

Cand sunt gata le scoatem invelim in paturi si lasam sa se raceasca lent dupa care le depozitam in camara, in loc racoros si intunecos.

La iarna, cand desfacem borcanul avem aproape gata preparate o delicioasa salata de vinete.

 

Pofta buna!

 

 Sursa