Pentru prepararea „Minciunelelor“ este nevoie de aproximativ 120 de minute.
Desertul va incanta deopotriva gustul si ochiul.
Iata reteta folosita inca de pe vremea buncii, preluata din cartea de bucate a lui M. Sevastos, o adevarata Biblie a gospodinelor din anii ’50-’60.
Ingrediente:
Faina cat cuprinde
4 oua
Un varf de cutit de bicarbonat
4 linguri de zahar
2 linguri ulei
1 lingura de rom sau esenta de rom
2 linguri unt topit
ulei/untura pentru prajit
Mod de preparare:
Ouale intregi se bat foarte bine cu un praf de sare, apoi se adauga pe rand zaharul pudra, untul, uleiul, romul si bicarbonatul. Dupa ce se omogenizeaza compozitia se adauga faina in ploaie si se framanta aluatul cu mana.
Coca nu trebuie sa fie nici prea moale, dar nici la fel de tare cum e cea pentru taitei. Aluatul se imparte in doua parti egale. In timp ce jumatate se lasa la odihnit in vasul in care a fost framantat, cealalta jumatate se intinde. Trebuie sa iasa o foaie ceva mai groasa decat cea pentru taitei. Cu o rotita dintata se taie aluatul de la un capat la celalalt la distanta de 4 centimetri.
Fasiile lungi obtinute astfel vor fi taiate oblic din 12 in 12 centimetri. Astfel, se obtin mai multe bucatele rombice. Fiecare bucatica va fi crestata in mijloc, o taietura lunga de circa 4 centimetri. Se prinde un col al fiecarei bucati, se trece prin deschizatura din mijloc si se trag ambele colturi ascutite. Astfel, va fi realizata forma de funda.
In timp ce modelam minciunelele, se pune la incins tigaia/cratita cu ulei sau untura de porc. Gogoselele se rumenesc pe ambele parti, apoi vor fi scoase pe un vas intins pe care am asezat servetele, astfel incat grasimea in plus sa fie absorbita.
Acestea vor fi presarate din abundenta cu zahar vanilat. Mincinele in forma de trandafir Acelasi aluat poate fi modelat si in forma de floare. Foaia intinsa va fi taiata cu trei pahare de forma diferita (unulde tuica, altul de vin si celalalt de apa).
Cercurile obtinute vor fi asezate unul peste altul de la cel mare la cel mai mic, apoi vor fi lipite in mijloc prin apasarea degetului mic. Cand se prajesc in uleiul incins vor capata forma de trandafir. In mijloc, poate fi asezata o visina, o cireasa, boale de afine etc.
Pofta buna!
Sursa: PentruEa