Panificatie Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Reteta direct din caietul bunicii! Cornulete fragede cu gem de prune si nuca!

 

 

Reteta direct din caietul bunicii! Cornulete fragede cu gem de prune si nuca!

 

Ingrediente:

250 gr untura
150 gr zahar pudra
100 gr smantana sau iaurt
2 oua
1 lingurita de otet
1 pachet de praf de copt
faina cernuta, cat cuprinde (eu am avut aprox 600 gr)
gem de prune
nuca 100 gr

 

Mod de prepapare:

Amestecam intr-un castron  untura cu zaharul pudra, dupa care adaugam ouale si smantana. Amestecam cu o lingura ade lemn pana cand se formeaza o crema si este timpul sa adaugam si otetul.

Incepem sa adaugam faina, lingura cu lingura, punem si praful de copt, mai punem faina, pana cand aluatul nu mai poate fi manevrat cu lingura si framantam cu mana, adaugand faina pana cand acest aluat pufos nu se mai lipeste de maini.

Este momentul sa-l punem intr-o folie de plastic, sa-l asezam bine, astfel incat sa se raceasca uniform, deoarece va petrece cam 1 ora in frigider.

Dupa ce s-a racit in frigider, luam bucati potrivite din el, si il intindem cu un sucitor, pe un blat de lucru, pudrat cu faina, foaie subtire. Cu ajutorul unu-i castron am facut un cerc pe aluatul nostru, am indepartat marginile, si am taiat foaia in cadrane, precum feliile de pizza (in jumatate, apoi in sfert si inca o data).

Am amestecat gemul cu nuca si am pus o cantitate mica in fiecare cadran, in partea exterioara, de unde am si inceput sa rasucesc catre interior.

Am curbat un pic cornulelete, ca pe o semiluna si le-am asezat in tava de aragaz, am indrodus tava in cuptorul incalzit la o temperatura de 190 grade, pentru fix 20 min.

Apoi se scot, de lasa putin sa se raceasca, dar se pudreaza cu zahar pudra cat sunt inca caldute.

 

Pofta buna!

 

 Sursa