Măceșele conțin un tezaur de minerale naturale și vitamine însă sunt în mod deosebit bogate în vitamina C și magneziu. Sunt recomandate mai ales persoanelor slăbite, vârstnicilor și copiilor pentru efectele energizante, tonice și vitaminizante. Măceșele au efecte notabile în anemie, tuberculoză, convalescență, avitaminoze și debilitate.
Sirop de măceșe – Ingrediente, mod de reparare și utilizări
Grație conținutului de vitamina C, măceșele pot trata un spectru larg de boli, de la boli infecțioase, surmenaj fizic și intelectual, până la afecțiuni digestive, respiratorii sau afecțiuni nervoase. Mai mult, susțin și buna funcționare a creierului, inimii, ficatului, splinei și a glandelor cu secreție internă.
Pentru a prepara siropul aveți nevoie de 250 grame de măceșe uscate, 1,5 L apă și 500 g zahăr. Puneți fructele într-o cratiță cu apă clocotită și lăsați-le la infuzat timp de 12 ore. Ulterior, strecurați infuzia și puneți-o înapoi în cratiță, adăugați zahărul și puneți compoziția înapoi pe foc. Fierbeți până scade și atinge consistența de sirop. Transferați în sticle și păstrați la frigider. Se recomandă câte 3 linguri de sirop pe zi.
Potrivit fitoterapeutului Constantin Milică, acest sirop este un remediu cu efecte deosebite mai ales în cazul bolilor infecțioase și contagioase, în caz de viroze și diaree. De asemenea, poate fi folosit și în scop alimentar pentru a îndulci salatele sau ca topping pentru clătite, prăjituri, înghețate. Siropul poate fi servit și cu șampanie sau apă minerală pentru un aperitiv vitaminizant și benefic pentru convalescenți mai ales în timpul iernii.
Sirop din frunze de măceș – Pentru anemie și copii fără poftă de mâncare
Puneți 250 grame de frunze la infuzat în 1,5 L de apă clocotită timp de 12 ore. Strecurați, adăugați 500 g zahăr și fierbeți până la consistența unui sirop. Transferați în sticle și păstrați la frigider.