Situată în partea de sud a Bucureştiului, pe drumul care duce spre Călăraşi, Mânăstirea Pasărea îşi deschide cu drag porţile pentru cei ce doresc să se roage. Mai jos aveți câteva rețete de post preparate la această mănăstire.
Borş de urzici
Ingrediente:
Urzici fragede,
1 litru borş,
ceapă,
păstârnac,
rădăcină de pătrunjel,
morcovi în cantităţile dorite,
frunze de leuştean tocate,
o jumătate de cană cu orez,
4 linguri untdelemn,
sare,
piper după gust.
Preparare:
Urzicile se curăţă, se spală în mai multe ape, se opăresc, se lasă la răcit, după care se toacă mărunt cu un cuţit din lemn. Morcovul, ceapa, rădăcinile de păstârnac şi de pătrunjel se curăţă şi se pun la fiert. Când sunt gata se strecoară.
Separat, într-o cratiţă, se pune untdelemn la încins, se adaugă, după gust, ceapa tocată mărunt şi urzicile. Zeama strecurată de la zarzavat se pune din nou la fiert.
Când a dat în clocot, se adaugă ceapa călită, urzicile şi orezul. Când s-a înmuiat orezul, se adaugă borşul, fiert separat, se potriveşte gustul cu sare, piper şi frunze de leuştean. Zarzavatul fiert se poate adăuga şi el, tăiat cubuleţe, sau poate fi servit separat, cu un sos.
Supă de fasole
Ingrediente:
Fasole boabe,
1-2 căţei de usturoi,
ceapă, morcovi,
ţelină,
păstârnac după gust,
tarhon sau cimbru,
sare.
Preparare:
Fasolea aleasă şi spălată se pune la înmuiat în apă, peste noapte. După ce s-a înmuiat, se pune la fiert. În momentul când dă în clocot şi se face spumă, se ia de pe foc, se spală şi se pune la fiert în altă apă încălzită.
Ghiveci călugăresc
Ingrediente:
3 cartofi de mărime potrivită,
2 morcovi,
2 ardei graşi,
1 dovlecel,
o jumătate de conopidă,
o jumătate varză,
o mână de fasole verde,
o ţelină, 2 cepe,
4 roşii potrivite,
o linguriţă de pastă de tomate sau 2 linguri de bulion,
2 lingură de pătrunjel verde tocat,
2 linguri de untdelemn,
sare după gust.
Preparare:
Legumele se spală, se curăţă de coajă (cartofii, ţelina, morcovii, dovlecelul) şi se taie în cuburi mici.
Varza se toaca fideluţă, conopida se rupe în bucheţele, iar fasolea verde se taie în bucăţi de 2-3 cm. Cepele se curăţă şi se călesc într-o cratiţă cu untdelemn încins, se adaugă legumele şi ardeii tăiaţi bucăţele, se pune sare şi se stinge cu apă şi bulion sau pastă de tomate.
Roşiile, tăiate cuburi, se pun deasupra, împreună cu jumătate din verdeaţa tocată. Apoi vasul se pune la cuptor, la foc potrivit şi se lasă o oră. Când este aproape gata, se presară pătrunjel verde şi pastă de tomate.
Pofta buna!