Rezultatul: te lingi pe degete – Prajitura betivana
Ingrediente:
Blat:
6 oua
150 g zahar pudra
6 linguri vin rosu
5 linguri cacao
70 g faina
un praf de copt
Crema:
6 galbenusuri
1 plic zahar vaniliat
1 lingurita esenta de rom
2 linguri faina
300 ml lapte
250 g unt
200 g zahar pudra
Sirop:
50 ml apa sau vin rosu
1 lingura esenta de rom
50 g zahar
Decor:
cacao sau ciocolata rasa
Mod de preparare:
Blat:
Separa albusurile de galbenusuri.
Intr-un bol, mixeaza spuma galbenusurile cu zaharul.
Adaugam vinul si amesteca usor.
Intr-un alt vas, amesteca ingredientele uscate: faina, cacao si praful de copt.
Separat, mixeaza albusurile spuma tare, apoi incorporeaza-le putin cate putin la amestecul de galbenusuri.
Incorporeaza ingredientele uscate si omogenizeaza totul cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Toarna compozitia obtinuta intr-o tava cu dimensiunile de 30×25 cm tapetata cu hartie de copt.
Pune tava la cuptorul preincalzit. Blatul este gata pana cand trece testul cu scobitoarea.
Crema
Intr-un bol, mixeaza galbenusurile impreuna cu esenta de vanilie, faina, laptele, zaharul vanilat si jumatate din cantitatea de zahar pudra.
Pune compozitia intr-o cratita si da la foc mic.
Amesteca din cand in cand pana incepe sa se ingroase si devine ca o budinca, apoi indeparteaza de pe foc.
Lasa deoparte sa se raceasca.
Intre timp, bate untul cu restul de zahar pudra pana cand devine ca o crema.
Dupa ce amestecul cu galbenusuri s-a racit, incorporeaza-l la unt, putin cate putin, mixand bine.
In continuare ne ocupam de bezea.
Bate spuma albusurile, apoi adauga treptat zaharul si continua sa mixezi pana cand vei obtine o spuma tare, ferma.
Pentru a face siropul, amesteca bine toate ingredientele pana cand se topeste zaharul.
Insiropeaza blatul cu sirop.
Peste blat intinde uniform crema, apoi deasupra bezeaua.
Prajitura se decoreaza cu ciocolata rasa sau cu pudra de cacao.
Inainte de a o portiona se da la rece pentru cel putin doua ore sau peste noapte.
Pofta buna!
Sursa: SuntGospodina