Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.
***
În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxă de pretutindeni prăznuiește pe Cuvioasa Maică Parascheva. În chip deosebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele ei se găsesc la Iași, fiind izvor de binecuvântare și însănătoșire duhovnicească și trupească pentru toți cei care o cheamă în rugăciune să fie mijlocitoare către Preamilostivul Dumnezeu. Dacă Sfânta Muceniță Parascheva, prăznuită la 26 iulie în Calendarul Ortodox, este cunoscută în popor cu numele “Sfânta Vineri”, Cuvioasa Maică Parascheva a fost numită, mai cu seamă în Moldova, “Vinerea Mare”. Ca un simbol al unității Ortodoxiei de pretutindeni, viața de după moarte a Sfintei Parascheva arată că sfințenia ridică din neamul său pe omul ce s-a asemănat cu Dumnezeu, făcându-l lumină de iubire și apropiere între toți cei care mărturisesc și viază întru aceeași credință.
Drept-credincioșii creștini de pretutindeni o cinstesc prin participarea lor la slujbele din 14 octombrie, în fiecare an, iar cei din Iași și din împrejurimi o cheamă în rugăciune, în orice clipă de cumpănă, cerându-i ocrotire și ajutor. Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată, pe drept cuvânt, ocrotitoarea orașului Iași și a întregii Moldove, pentru că de-a lungul anilor moldovenii au simțit în viața lor lucrarea minunată a harului dumnezeiesc prin mijlocirea Cuvioasei Parascheva cea mult folositoare.
De multe ori, vin oameni de pe tot cuprinsul țării să-și plece genunchii în fața raclei cu cinstitele ei moaște, ca să mulțumească pentru ajutorul și binecuvântarea ce luminează în viața lor.
Viața curată, împletită prin rugăciune și fapte bune, tinerețea care strălucește peste veacuri precum lumina din candelele fecioarelor înțelepte, sunt pentru noi un îndemn la mai multă rugăciune și priveghere, la căutarea bucuriei pe care o aduce în inimi prezența Duhului Sfânt. Simbol al frățietății ortodoxe, Sfânta Parascheva, luminătoarea casnică a Moldovei, ne aduce din acea primă jumătate a veacului al XI-lea în care a viețuit pe pământ, când Biserica era una și nedespărțită, nădejdea biruinței asupra patimilor, dezbinărilor și necazurilor din lume, prin iubirea smerită și atotputernică a Domnului Hristos Care iubește și adună pe toți oamenii.
***
Sfânta Parascheva…
*SFÂNTĂ Parascheva te iubim
EŞTI sfântă cu-adevărat
TU ne vezi cum te cinstim:
CUVIOASĂ la-Mpărat
*FIICĂ SFÂNTĂ ADORMITĂ
*AMINTIREA-ŢI E FRUMOASĂ
*NICIODATĂ ASFINŢITĂ:
*TATĂL Viu la tine-n Casă
CERESC suflet iertător
TE-A pus Domnu-mpărăteasă
IUBIT suflet în Popor:
*ACUM eşti cea mai frumoasă
TE-A iubit Domnul Hristos
IERTAT suflet, mântuit
*CU sufletul tău milos:
IUBIREA ai împlinit
L-AI SLUJIT pe Împărat
UN Isus – în Tată
SUFLET, Duhul Sfânt ţe-a dat:
CURAT – fără pată
*VIE eşti în veci Amin
EŞTI cu trupul înviată
TU n-ai lacrimă, nici Chin:
FIICĂ sfântă Mângâiată
SFÂNTĂ fiică te iubim
*ISUS Domnul Te-a-nviat
TE-A-NVIAT să îţi venim:
*OAMENII – trec la-nchinat
M-I te-nchină şi sărută
TE roagă tămăduire
CUVÂNTĂ boala-i durută:
*AUR, ai în dăruire
MINUNAT este Hristos
*SFÂNTĂ-i eşti acum
EŞTI ŞI-n ceruri, eşti şi jos:
CUVIOASĂ – pusă-n Drum
*AI o ţară minunată
IUBIRE-N Moldova
ROMÂNIA îţi arată:
*PE rime şi Slova
MELEAGUL tu l-ai ales
SFÂNT a devenit
ACASĂ, singur-ai purces:
*AI visu-mplinit
DORIT este al tău Trup
CĂLĂTORIA, a luat sfârşit
*RĂMÂI regina noastră-n stup:
SFÂNTĂ-N infinit
ŢARA TA, e-n lumea toată
*AMINTIRE CA SĂ-ŢI DĂM
*SFÂNTĂ eşti, şi căutată:
NU TE mai… în veci, uităm
VOM avea grijă de tine
UITA omul dacă moare
*CU TINE ne simţim bine:
NOI, STĂM cu Isus la Soare
*HRISTOS DOMNUL ZACE-N TINE
*EL MOARTE NU ARE
*VIE, FACI LA OAMENI BINE:
*AI MOAŞTELE-N DARE.
Sursa: Ortodoxia.me