Rulada cu frisca si fructe de padure este o prajitura care combina dulcele si acrisorul. O combinatie delicioasa, cu un gust fin si racoros.
Este o prajitura usoara de care nu te mai saturi.
Ingrediente:
pentru blat:
- 4 oua
- 150 g zahar
- 8 g de zahar vanilat
- 20 ml ulei
- 20 ml apa
- 150 g de faina
- 10 g praf de copt
pentru crema:
- 500 ml de frisca lichida cu 33% grasime,
- 2/3 de cana de zahar,
- 10 gelatina
- 200 gr de crema de branza
- 1 fiola de vanilie sau un zahar vanilat
- Fructe de padure congelate 200 gr (sau alte fructe preferate din compot)
- Pastrati cateva fructe si pentru decor – ciocolata alba rasa
Modul de preparare:
Pandispan
- Separam albusurile de galbenusuri .
- Galbenusurile le frecam cu uleiul pana devin ca o crema fina.
- Albusurile le punem in bolul uni mixer si le mixam la inceput la o treapta mica dupa care le o treapta mare.
- Cand albusurile au devenit o spuma tare reducem din viteza de mixare si adaugam zaharul lingura cu lingura, continuad sa mixam pana avem o spuma care nu cade din vas daca o rasturnam cu fundul in sus. Adaugam peste albusuri, galbenusurile, apa si amestecam cu o spatula sau o lingura de lemn, cu miscari de sus in jos, pentru a nu scoate aerul din compozitie.
- Adaugam apoi, faina cernuta cu praful de copt si amestecam usor pana incorporam bine faina si am obtinut o compozitie omogena si cremoasa.
- Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt, pe care am uns-o cu un pic de unt sau ulei (am folosit o tava de dimensiunea de 30 x 40 cm).
- Introducem tava la cuptorul preincalzit la 180 C, pentru aproximativ 20 – 25 de minute, sau pana cand trece testul scobitorii.
- Cand scoatem din cuptor rasturnam pandispanul pe un prosop de bucatarie umed si-l rulam, apoi il lasam la racit.
Crema.
- Inmuiem gelatina in 100 ml de apa rece si o lasam să se umfle (asa cum este indicat pe ambalaj), apoi punem vasul cu gelatina pe un bain marie si aducem gelatina la punctul de fierbere (fara sa o fierbem).
- Cand granulele de gelatina s-au topit o luam de pe aburi si o lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
- Intr-un vas mai mare mixam frisca (scoasa din frigider, cu cat este mai rece cu atat se bate mai bine), cu zaharul pana devine o crema tare care nu cade daca intoarcem vasul cu fundul in sus..
- Adaugam peste frisca gelatina racita și amestecam usor.
- Adaugam fructele de padure, eu am folosit coacaze congelate, pe care le-am lasat la decongelat cateva ore, iar inainte de a le adauga in frisca le-am scurs bine de zeama. Amestecam usor. Se adauga esenta de vanilie, dupa gust.
- Crema obtinuta o punem in frigider frigider pentru a lasa gelatina sa-si faca treaba, sa intareasca crema.
- Desfacem pandispanul din prosop si intindem crema, nivelam, dupa care rulam.
- Lasam cateva linguri de crema pentru a orna rulada.
- Cand am terminat cu ornatul, eu am preferat ceva simplu, doar crema cu coacaze, punem rulada in frigider timp de 3-4 ore dupa care putem servi prajitura.
Pofta buna!