Dupa cum bine stim, pentru a prepara sarmalele, este nevoie sa petrecem destul de mult timp in bucatarie. Asadar, timpul de preparare este de aproximativ 140 de minute, in timp ce timpul de gatire este de 30 de minute. Astfel, in total, dureaza aproximativ 2 ore si 50 de minute sa pregatesti aceste sarmale delicioase.
Ingrediente:
Pentru pregatirea sarmalelor ardelenesti ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 400 g carne tocata de porc
- 200 g carne tocata de vita
- 4 felii sunca afumata
- 1 ceapa
- 1 lingura ulei
- 1 ceasca orez
- 200 ml suc de rosii
- sare
- piper proaspat macinat
- câteva boabe de piper
- marar proaspat sau uscat
- cimbru (optional)
- 1 cana zeama de varza
- 14-15 foi varza murata
- ardei iute sau boia de ardei
Mod de preparare:
Primul pas este sa amesteci toata carnea tocata. Adauga apoi orezul si ceapa care au fost calite in ulei, sucul de rosii, sunca taiata in cubulete, sare si piper, dupa gust. Tine cont de faptul ca varza murata este deja sarata, asadar, nu adauga prea multa sare.
Urmatorul pas este sa speli de cateva ori varza murata, in apa rece si sa o lasi la scurs. Ia cate doua foi de varza si umple-le cu compozitia de carne. Aseaza-le intr-un vas cu fundul mai gros, peste un strat de varza tocata. Presara mararul tocat, cateva ramurele de cimbru si boabele de piper si toarna zeama de varza diluata cu apa fierbinte peste ele. Trebuie sa torni suficienta zeama cat sa acopere sarmalele.
Ultimul pas este sa pui sarmalele la foc mediu, iar dupa primele clocote sa reduci focul la minim si sa le lasi sa fiarba aproximativ 2 ore. Daca se doreste, pot fi puse si la cuptor, timp de o jumatate de ora.
Pofta buna!
Sursa: Case practice