Adăugați-l în aluat când frământați și veți vedea diferența. Aluatul va părea că plutește în mâinile tale, iar aluatul va fi pufos și fraged.
Ingrediente:
Din cantitatea specificată de produse se vor obține aproximativ 1,5 kg de aluat. De obicei o folosesc pe toate odată, dar se poate păstra la congelator. Dar este mai bine să-l faci proaspăt de fiecare dată. Dacă un kilogram și jumătate este prea mult pentru tine, tăiați toate ingredientele în jumătate.
- 10 g drojdie uscată (dacă este crudă, atunci 30 g)
- 0,5 căni de apă caldă
- o lingura de zahar
- câteva linguri de făină
Pentru baza
- 1 kg de făină cernută
- 2 linguri de vodca
- 2 oua
- 200 g de unt (luați-l în avans ca să devină moale)
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui
- 1,5 cani de lapte
- 3 linguri de smantana
- 0,5 căni de zahăr
- o lingurita de sare
Mod de preparare:
Se dizolvă drojdia și zahărul în apă caldă, dar nu fierbinte. Adăugăm câteva linguri de făină (plus sau minus), concentrându-ne pe consistență – vrem să fie groasă, ca smântâna. Deocamdată, puneți spuma deoparte, astfel încât să facă spumă.
Între timp, puteți amesteca ouăle cu zahărul pentru aluat.
Când spuma a ajuns la fierbere, adăugați-o în amestecul de ouă și amestecați. Si apoi adaugam vodca, ulei si unt (moale), smantana si sare in amestec. Amesteca totul cu un tel.
Acum este rândul făinii. Il adaugam in portii, amestecand aluatul cu telul. Cand devine gros, incepem sa framantam cu mainile. În această etapă, adăugați doar jumătate din cantitatea specificată de făină.
Acoperiți aluatul și lăsați-l să crească timp de o oră.
Cand da in clocot se adauga restul de faina si se amesteca bine. Și o acoperim din nou, o mai lăsăm să stea încă o oră.
După o astfel de fermentare, aluatul va semăna cu un nor – nu numai că va crește de aproape 3 ori și va părea aerisit în mâinile tale. Acum este gata pentru prelucrarea și formarea oricăror chifle, plăcinte, plăcinte și, în principiu, orice produse de patiserie.
Pofta buna!