Bauturi

Secretul unui suc de rosii facut in casa fara conservanti – delicios de te lingi pe degete

 

 

 

 

Pentru a avea un organism sanatos trebuie, in primul rand o alimentatie sanatoasa. Este adevarat ca in prezent gasim tot felul de produse in comert, dar mai stim ca nu sunt 100% naturale. Gospodinele stiu foarte bine ca ce e facut de mana lor este cel mai bun. In acest articol va vom prezenta o reteta de suc de rosii fara conservanti. Indicat este ca rosiile sa fie de gradina si sa fie bine coapte.

 

Ingrediente:

– 5 kg de rosii proaspete

– 1 lingura cu varf de sare pentru muraturi ( nu folositi sare de masa iodata)

– zahar dupa gust sau deloc. Pentru cei care au diabet se poate folosi siropul de artar.

– putin ulei

– 3 crengute de cimbru

– cateva frunze de dafin

– alte ierburi aromatice dupa gust

 

Mod de preparare:

Se spala bine rosiile, se inlatura cotoarele si se taie mai apoi in bucati nu prea mari. Ideal este ca in acest moment sa intre in functiune masina de tocat tomatele.

Prin aceasta metoda se inlatura semintele si cojile. Daca raman seminte exista riscul sa fermenteze.

Dupa ce rosiile au fost tocate si s-a obtinut sucul, se pune la fiert intr-un ceaun, vas de tuci sau alt vas cu fund dublu. La tara se mai foloseste si metoda pierelor.

Se iau cateva pietre, se oparesc bine si se pun in vas. Prin aceasta metoda, la mestecare nu se lipeste de fund. Se fierbe pana la obtinerea consistentei dorite, la foc mic. Prin fierbere, apa din rosii se evapora.

Inainte cu 3-4 minute de a fi gata se pune sarea, zaharul sau siropul de artar, crengutele de cimbru, foile de dafin si celelalte ierburi aromatice. Crengutele de cimbru se pot scoate inainte de a fi pus sucul in sticle.

Sticlele sau borcanele in care se pune sucul trebuie sa fie uscate si sterilizate. Fie se fierb, fie se sterilizeaza in cuptor. Cat este fierbine, sucul de rosii se pune in sticle sau borcane, care au fost asezate pe o tava metalica. Pentru a nu se crapa. La final exista doua metode :

1 Se pune ulei peste sucul de rosii cat sa formeze o pelicula.

2. Dupa mine cea mai buna metoda. Se pun sticlele sau borcanele in cuptorul cald, dar oprit. Astfel se formeaza o crusta.

Se pun capacele, acopera sticlele sau borcanele pentru a se raci treptat si se lasa asa pana a doua zi. O metoda pentru a va da seama ca sucul a reusit este sa verificati sticlele a doua zi. Daca pulpa s-a separat si s-a depus in partea de jos a sticlei, iar in partea de sus pluteste un lichid clar, totul este in ordine.

ATENTIE: Nu puneti sarea, zaharul si ierburile la inceput.

 

 

Pofta buna!

 

Sursa: Sufletul Romaniei