Credinta

Sfânta Monica, ocrotitoarea soțiilor și mamelor necăjite. La mulți ani româncelor care-i poartă numele! Iată semnificația

 

 

 

 

Calendar ortodox 4 mai. E sărbătoare mare pe 4 mai pentru Biserica Ortodoxă. Creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Monica, mama Fericitului Augustin din Hiponia (prăznuit în 15 iunie), marea ocrotitoare a soţiilor şi mamelor ale căror bărbaţi sau copii sunt rătăciţi.

Calendar ortodox 4 mai. Sfânta Monica s-a născut în 322 în Tagaste, Africa de Nord. Părinţii ei erau creştini, dar nu avem prea multe date despre copilăria ei. A fost căsătorită cu un funcţionar păgân numit Patritius, aprins din fire şi cam imoral.

La început, soacra sa nu o plăcea, dar Monica s-a făcut plăcută prin firea ei blândă. Spre deosebire de multele femei care erau bătute de soţi în acele vremuri, ea nu era bătută pentru că ştia să tacă, „punînd strajă gurii ei” în preajma lui. (Ps. 38/39:1).

Calendar ortodox 4 mai. Sfânta Monica, ocrotitoarea soțiilor și mamelor necăjite.

Sf. Monica şi Patritius au avut trei copii: Sf. Augustin, Navigius şi Perpetua. Dar faptul că soţul ei nu a lăsat-o să-i boteze i-a cauzat multă durere. Ea şi-a făcut probleme pentru Augustin, care trăia cu o tânără în Cartagina şi avea un fiu nelegitim cu aceasta.

Rugăciunile sale stăruitoare şi lacrimile nesfârşite pentru fiul ei l-au înduplecat în cele din urmă pe soţul ei să se convertească la creştinism înainte de a se stinge din viaţă. Însă Augustin continua prin viaţa pe care o ducea, să se îndepărteze de Hristos.

Într-o zi, Augustin citea Noul Testament într-o grădină şi a ajuns la Romani 13:12-14. Atunci s-a hotărât să lase în urmă „lucrurile celui rău” şi „să se îmbrace în Domnul Iisus Hristos”. A fost botezat în ajunul Paştilor în anul 387.

După ce a fost botezat Augustin şi mama lui au plănuit să meargă în Africa. S-au oprit să se odihnească în Ostia unde Sf. Monica s-a dus la Domnul la vârsta de 56 de ani.

Ea a fost îngropată în Ostia şi sfintele ei moaşte au fost transferate în cripta unei biserici în sec. al VI-lea. Nouă secole mai târziu, moaştele Sf. Monica au fost duse la Roma.

În Occident, Sf. Monica este considerată patroana soţiilor şi mamelor ai căror bărbaţi sau copii sunt rătăciţi.

 

La mulți ani, Monica! Iată semnificația

Mona”, este de origine germanica și este asociată semnificației „a gândi, a crede”. Purtătoarele numelui de Monica sunt persoane foarte active, pe care va puteți bază la nevoie.

Acestea nu suportă lenea și posedă o dorință de a înțelege și a analiză lumea în care trăiesc, de a învață adevărurile ascunse. Sunt persoane cu umor și cu simț al umorului, dar pot deveni violențe dacă își dau seamă că se glumește despre ele.

„Monica” în diferite limbi ale lumii: „Monique” (în franceză, engleză și olandeză), „Monika” ( în croată, cehă, maghiară, letonă, lituaniană, poloneză, slovenă și slovacă), „Monika” sau „Mona” (în suedeză, norvegiană și daneză), „Mónica” (în spaniolă și portugheza).

Personalitatea celor care poartă numele „Monica”

Monica se remarcă prin distanță pe care o pune între ea și ceilalți fapt ce le determină pe persoanele din anturajul sau să o considere orgolioasă și rece. Monica este o persoană neîncrezătoare, neliniștită și introvertită, secretoasă, enigmatică și rezervată.

Curioasă și intuitivă, Monica este o femeie perspicace și autoritară. Antisocială, egocentrica, Monica este selectivă, preferă să rămână singură decât să fie prost însoțită. Se simte adesea diferită de ceilalți, mai mult sau mai puțin originală, marginală chiar deoarece alege să nu respecte tradițiile, are cu totul alte principii.

 

Sursa: Anamaria Vasile